Önkritikát gyakorolt a Jobbik: megbukott a vasárnapi zárva tartás

A Jobbik szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény egyértelműen megbukott és azt vissza kell vonnia a Fidesz-KDNP kormányzatnak.

A jobbikos politikus úgy gondolja, hogy a társadalmi felháborodás olyan mértékű ezzel a törvénnyel kapcsolatban, amivel nem mehet szembe egy olyan kormány, ami valóban a magyar emberek érdekeit kívánja szolgálni. Dúró hozzátette, hogy egyértelműen a kormány hibája az, hogy ezt az egyébként legitim kérdést olyan módon valósította meg, ami a vasárnapi zárva tartás bukásához vezetett.

A képviselő szerint mindennek bizonyítéka az is, hogy alig másfél hónapja van hatályban a jogszabály, de már többször is az Országgyűlés elé került ismételten, gyakorta módosítani kellett, „toldozgatni-foltozgatni”, mert életszerűtlen és szakmaiatlan is. Többek között a balatoni szezon közeledtével is egyre világosabb, hogy a törvényjavaslat életszerűtlen, ezért az egész kérdés újragondolására van szükség.

Önkritika

A Jobbik programjában is szerepelt a vasárnapi zárva tartás bevezetése, azonban az a javaslat, amit 2010-ben az Országgyűlésnek benyújtott „egész másról szólt, sokkal könnyebb feltételeket, életszerű megoldásokat nyújtott volna” – árulta el Dúró. A Jobbik javaslata nyitvatartási időben és négyzetméterben is engedményeket tett volna a fideszes javaslathoz képest.

Hangsúlyozta, hogy a kérdés ugyanakkor sokkal nagyobb egyeztetést igényel, mint ahogy azt a kormány gondolta volna, egy széleskörű társadalmi vitát az érintett szervezetek, vállalkozások, munkavállalók képviseletének bevonásával. Kiérlelt megoldási javaslatokat kell tennie a kormánynak, hogy a kérdés megvalósítása sikeres legyen.

Legitim felvetés

A Jobbik szerint ugyanakkor vannak olyan alapvetések a vasárnapi zárva tartartással kapcsolatban, ami legitimen felvethető, amivel minden párt egyetért. A törvényjavaslat bizottsági vitájában voltak olyan elemek, amellyel mindegyik párt, így az MSZP is egyetértetett. Például az, hogy a szabad vasárnap egy jogos igény lehet a munkavállalók részéről, azonban fontos látni azt, hogy megfelelő megoldást kell találni ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, ne sértse az emberek milliónak az érdekeit.

Dúró kijelentette, hogy a Jobbik hajlandó az önkritikára, ebben a kérdésben is, ha a magyar emberek érdeke ezt kívánja, akkor a társadalmi akaratot is figyelembe veszi. A Jobbik bízik benne, hogy a Fidesz-KDNP is képes erre és visszavonják ezt az egyértelműen megbukott törvényt.