Orbán receptje? A multik jönnek, a magyarok mennek

Orbán receptje? A multik jönnek, a magyarok mennek

Állami támogatással alapítanak külföldi vállaltok üzemeket itthon, de ahelyett, hogy a magyaroknak teremtenének munkahelyeket, inkább vendégmunkásokat alkalmaznak. Az itt élők pedig újra nagy számban hagyják el hazájukat.

Több száz vendégmunkás dolgozik az esztergomi Suzuki üzemében – írta a Pénzcentrum. A hírportálnak a japán leányvállalat azt is elárulta, hogy mennyien.

Az összesen 3500 emberből 600 fő szlovák és 300 fő pedig más országokból érkező vendégmunkás.

Azaz a magyarországi üzem munkavállalóinak több mint negyede külföldi állampolgár.

Időközben lapunknak a Magyar Suzuki vállalati kommunikációját segítő kommunikációs ügynökség helyesbítette a dolgozói adatokat, ami a szemlézett cikkben nem pontosan szerepelt. Azt írták: „A Magyar Suzuki közel 3500 főt foglalkoztat. Ebből pontosan csupán 296 fő a vendégmunkás, ami a teljes munkaerő-állomány 8,5 százaléka. A szlovák munkavállalóink szlovákiai magyarok, akik nem minősülnek vendégmunkásnak.”

A Suzuki Csoport egyetlen európai gyárában egy nap alatt nagyságrendileg 650 autó készül. Nagyjából egy perc alatt gördül le gyártósorukról az S-Cross valamint a Vitara. A munkaerőről szólva a Suzuki elárulta, hogy az elmúlt évek tudatos toborzási tevékenységének eredményeképpen a vállalat jelenleg a gyártósoron nem szembesül munkaerőhiánnyal. A céljuk az, hogy hosszú távon mérnökökkel erősítsék munkavállalói állományukat.

Az adatok szépséghibája, hogy Magyarország a Suzuki esetében sem kevés pénzzel járul hozzá az üzem munkaerő-gazdálkodásához, amely nyilván a magyar állampolgárok létszámának növelését lenne hivatott elősegíteni. Szijjártó Péter tavaly azt jelentette be, hogy az állam 1,9 milliárd forint támogatást nyújt a gyárnak, így hozzájárulva ahhoz, hogy a cég magyarországi munkavállalói létszáma elérje a háromezer főt.

„Itt most egy újabb nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy Magyarország az új autóipari korszakban is az európai autóipar egyik fellegvára legyen”

– fogalmazott a külügyminiszter, aki azt is üdvözölte, hogy a most bejelentett fejlesztés tovább erősítheti a japán vállalatok jelenlétét Magyarországon. Leszögezte, hogy a kelet-ázsiai ország cégei alkotják hazánkban a hetedik legnagyobb beruházói közösséget.

A képet meglehetősen rontja, hogy az Orbán-kormány élén a miniszterelnökkel évekig azt állította, harsogta, propagálta, hogy senki sem veheti el a magyarok munkáját.

Ehhez képest több helyütt is magyar munkásokat rúgnak ki, hogy helyükre külföldieket vegyenek fel, brutálisan nő a külföldi munkavállalók száma, és a munkáltatók már arra is rájöttek, hogy kevesebb fizetésért is találnak vendégmunkást.

A kivándorlási mérleg sem túl rózsás

A külföldi üzemeknek az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatás mellett a magyarok tömegesen hagyják el hazájukat.

Mint azt mi is megírtuk, a KSH friss adatsorát a 444 tette közzé, amely szerint tavaly 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról. Ez a szám csak 2010-ben volt magasabb a 2023-as adatnál. A távozók között továbbra is a legnépszerűbb ország 2019 óta Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

A kivándorlás viszont csupán az egyik összetevője a magyarországi népességfogyásnak, a természetes népességfogyás egy friss statisztikai jelentés szerint Magyarországon volt az egyik legnagyobb az Európai Unióban.

(Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook)