2010 óta annyian még nem vándoroltak el Magyarországról, mint tavaly

2010 óta annyian még nem vándoroltak el Magyarországról, mint tavaly

Több mint 324 ezer magyar hagyta hátra hazánkat az elmúlt 14 év során, amióta a Fidesz-KDNP alkotmányos többsége révén az Orbán-kormány van hatalmon.

33 700-an vándoroltak ki az elmúlt évben Magyarországról – vette észre a 444.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss éves adatsorában.

A közel 34 ezres előzetes adat olyan súlyt jelent, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna.

A KSH a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartása és a NEAK taj-nyilvántartása alapján összesítette a kivándorlók számát, továbbá közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is.

Az előzetesen publikált számok alapján a legtöbb ember, vagyis az érintettek fele Ausztria mellett döntött, nyolcezren pedig Németország felé vették az irányt. Rajtuk kívül az Egyesült Királyságba kilencszáz magyar vándorolt ki, míg a fennmaradó kilencezer ember egyéb országba távozott.

A 2023-as elvándorlási adat a legmagasabb 2010 óta.

Noha 2014-ben és 2015-ben volt már 30 ezre meghaladó az országot elhagyók száma, a többi esztendőben nem lépte túl ezt a határt a számuk (sem).

Összességében a 2010 óta eltelt 14 évben,

tehát a Fidesz-KDNP alkotmányos többségének kormányra kerülésétől kezdve 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ez pedig több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma együttesen.

Az adatokból az is kirajzolódik, hogy a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. 2020-ban volt mélyponton a magyarok kivándorlási hajlandósága, egyrészt a koronavírus-világjárvány, másrészt a hatását akkortól igazán éreztető Brexit miatt. Az utóbbi négy év alatt viszont újból erőre kapott az elvándorlási kedv.

A hivatalos KSH-s adatok alapján ugyan a kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám az egyenleg így is több mint mínusz 105 ezer főt számlál idehaza. Ez egyébként hozzávetőleg Kecskemét lélekszámával egyenlő.

Mindemellett a kivándorláson túl a népességfogyás a demográfia ugyancsak égető problémája, azaz a születések számának tartós elmaradása a halálozásokétól. Beszédes, hogy a KSH közlése alapján 2022-höz képest 3,7 százalékkal kevesebb gyermek jött világra 2023-ban, illetve a természetes fogyás mértéke 42 ezer fő volt tavaly.

(Címlapkép: Pixabay)