Orbán Viktor az EU belső piaci jelentéstevőjével egyeztetett

Orbán Viktor az EU belső piaci jelentéstevőjével egyeztetett

A kormányfő a közelgő uniós soros elnökségi tervekről is tárgyalt az egykori olasz miniszterelnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Enrico Letta korábbi olasz kormányfőt, akivel a közelgő magyar EU-elnökségi tervekről is tárgyalt - ezt közölte az MTI-vel a miniszterelnök sajtófőnöke. Ahogy azt Havasi Bertalan kifejtette:

az olasz politikus jelenleg az Európai Unió egységes belső piacának átvilágításáról és továbbfejlesztéséről szóló stratégiai jelentésén dolgozik, amelyet e hónapban tesz majd le az EU döntéshozóinak asztalára.

Enrico Letta Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén ezért a legfontosabb téma az európai gazdaság versenyképességének helyreállítása volt, valamint a belső piac kiteljesítése újabb területekkel, például a védelmi politikával.

Szóba került még az EU bővítési stratégiája és a második félévben esedékes magyar uniós elnökség programja is

- tudatta a publikummal Havasi Bertalan.

Orbán Bukarestben is tárgyal

Később Havasi közölte azt is, hogy Orbán Viktor szerda délután Bukarestben is megbeszélést folytat Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, majd este Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, végül uniós tagállami (horvát, belga és szlovén) kormányfőkkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Utóbbiakkal az EU Stratégiai Menetrend 2024-2029 bukaresti előkészítő megbeszéléséhez csatlakozik majd.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Enrico Letta korábbi olasz kormányfőt a Karmelita kolostorban 2024. április 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)