Orbán Viktor büszke arra, hogy találkozhatott Putyinnal

Orbán Viktor büszke arra, hogy találkozhatott Putyinnal

Természetesen „a béke érdekében” futott össze a háborút kezdeményező és nemzetközi elfogatóparancs terhével regnáló orosz elnökkel.

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóján beszélt arról, milyen büszke Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolataira - idézi a Reuterst a 444.hu.

A magyar kormányfő és az orosz elnök egy bő héttel ezelőtt a gáz- és olajszállításokról, valamint a nukleáris energia területéről egyeztetett Pekingben a miniszterelnök sajtófőnöke szerint. Orbán Viktor ismételten a béke fontosságát hangsúlyozta.

Ám a Putyin és Orbán között lebonyolított találkozó híre jelentős kritikát váltott ki az EU-ban, melynek prominensei nem véletlenül próbálják elszigetelni a háborús agresszort.

„Mindent szeretnénk megtenni a béke érdekében. Ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok felé, különben nem lesz esély a békére. Ez egy stratégia, büszkék vagyunk rá”

- hangoztatta Brüsszelben újságírók jelenlétében Orbán Viktor, aki szerint csak ők az egyetlenek, akik a béke nevében és érdekében beszélnek.

Az orosz-ukrán háborút kirobbantó és nemzetközi elfogatóparancs terhével regnáló orosz államfővel való parolázást nem csak az uniós vezetők, de Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök sem nézi jó szemmel. Lapunknak adott interjújában a konzervatív párt EP-képviselője úgy fogalmazott: beszédes, hogy a magyar miniszterelnök inkább Vlagyimir Putyin kezét rázogatja és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előtt hajlong ahelyett, hogy az EU tagállamaival közösen keresne megoldást a felmerülő problémákra. Gyöngyösi szerint ebből is úgy tűnik, hogy a miniszterelnök azon dolgozik, hogy Magyarországot kivonszolja az unióból. A Jobbik-Konzervatívok vezetője azt is kijelentette, szégyen, hogy Orbán Viktor Moszkva politikusainak hajbókol pont 1956 évfordulója előtt.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)