Orbán Viktor európai versenyképességi paktumot sürget

Orbán Viktor európai versenyképességi paktumot sürget

A soros uniós elnökség küszöbén álló miniszterelnök Giorgia Meloni olasz kormányfővel találkozott, aki a demográfia terén, az illegális migráció kérdésében és az afrikai államokkal való együttműködést tekintve egyetért Orbán Viktorral, kivéve Ukrajna kapcsán.

Európai versenyképességi paktum megkötését szorgalmazta a magyar miniszterelnök hétfőn Rómában, miután tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel - adta hírül az MTI.

Orbán Viktor a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatban közölte:

Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása.

Mint Orbán előrevetítette:

ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszíthetik el a következő évtizedben.

Közös érdeknek nevezte azt is, hogy Európa ne szigetelje el magát az Európán kívüli gazdasági partnerektől, legyen erős az európai ipar, a zöld átmenet pedig ne az európai ipar ellenében, hanem azzal együttműködve valósuljon meg.

A kormányfő két nagy olasz-magyar fejlesztésről számolt be: az egyik a trieszti kikötő fejlesztése, a másik pedig Ukrajnában egy közös logisztikai projekt.

A magyar miniszterelnök hozzáfűzte: az olasz-magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is. Bejelentette:

lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul.

Orbán az illegális migrációról szólva támogatásáról biztosította az olasz kormányfő javaslatát egy átfogó európai Afrika-fejlesztési stratégiáról. Arra hivatkozott: számításaik szerint a következő 20 évben Afrika lakossága 750 millióval fog nőni, azaz kétszer akkora népességnövekedés lesz, mint a teljes Európai Unió népessége. Értékelése szerint ebben a helyzetben két lehetőség van: vagy lesz egy európai Afrika-fejlesztési terv, amivel "otthon tarthatják" az afrikaiakat, vagy lesz egy "olyan tömeges migráció", amellyel szemben nem tudják majd megvédeni magukat.

Melonival már lezárták a pártügyeket

Orbán Viktor a brüsszeli pozíciók szétosztásával kapcsolatban helytelenítette, hogy a pártpolitikai alapra helyezzék az EU intézményeit, és jelezte: nem tudja támogatni a pozíciók elosztásáról szóló "pártmegállapodást". Mindenkit be kell vonni, nem szabad megengedni, hogy bármelyik ország úgy érezze az unióban, hogy kisebbségben, ellenzékben van, ez filozófiailag és stratégiailag is rossz ösvény, amelyen nem lenne szabad haladnia az uniónak - vélte.

Erősnek nevezte a két ország közötti védelmi együttműködést is, hangsúlyozva, hogy a Magyarországon állomásozó katonai erők közül az olaszok vannak a legtöbben, 256 olasz katona része a NATO Magyarországra települt, előretolt zászlóaljcsoportjának.

Orbán kiemelte, hogy Magyarország ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere Olaszország, a két ország közötti forgalom 10 év alatt megduplázódott, az export pedig tavaly rekordot döntött. Háláját fejezte ki azért, hogy 600 olasz cég működik Magyarországon, amelyek 20 ezer embernek adnak munkát.

Orbán Viktor arra is kitért: az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt elnökeként az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakcióját is vezető

Melonival nem beszéltek pártügyekről, ezeket múlt hétfőn Brüsszelben lezárták.

Azt is jelezte, hogy múlt hétfőn abban is egyetértettek olasz kormányfővel, hogy ettől még mindannyian elkötelezettek az európai jobboldali pártok közötti együttműködés előrehaladásában, akkor is, ha nem ülnek egy frakcióban.

Meloni támogatja a magyar soros elnökségi programot

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését - hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Orbán Viktorral tartott közös sajtónyilatkozaton Rómában hétfőn este. Meloni kifejtette, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az utóbbi időben kialakult "új európai hozzáállást", ami az Európai Unió határainak védelmét, az illegális migrációval szembeni fellépést, valamint az afrikai államokkal való együttműködést illeti.

Európa előtt áll a migrációs és menekültügyi paktum megvalósítása, és "egyetértünk Viktorral, hogy fontos tovább folytatni a vitát európai körökben más, innovatív megoldásokról a menedékjogi eljárásokat illetően"

- fejtette ki.

Meloni ezenfelül nagyra értékelte azt a figyelmet, amelyet a magyar elnökség a Nyugat-Balkán uniós csatlakozására kíván fordítani, amelyet az olasz kormányfő a régióval való "európai újraegységesítésnek" nevezett.

Giorgia Meloni kiemelte a népességcsökkenés képviselte kihívást. Úgy vélte, a demográfiai irányváltás "alapfeltétele egy erős Európának, amely főszerepet akar a világban". Megjegyezte, egyetlen európai nemzet sem képes biztosítani azt a születési létszámot, amellyel biztosítani lehetne a népességi kontinuitást.

"Ha nem szállunk szembe ezzel a kihívással, és nem tudjuk megfordítani ezt a tendenciát, közép- és hosszú távon a gazdasági, társadalmi és jóléti rendszereink fenntarthatatlanná válnak"

- figyelmeztetett Meloni.

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatban arról beszélt, Olaszország és Magyarország is nagy figyelmet fordít Ukrajna háború utáni újjáépítésére, valamint köszönetet mondott Magyarországnak, mert a "nem mindig egyező nézetek ellenére" lehetővé tette az EU-n és a NATO-n belül is jelentős döntések meghozatalát. Ismeretes, az olasz kormányfő ugyanis az orosz-ukrán háború kérdésében jó ideje egyértelműen Ukrajna álláspontja és támogatása mellett áll ki, ezáltal egészen más békeelképzelést képvisel, mint a magyar miniszterelnök.

(Címlapkép és fotó: Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2024. június 24-én. MTI Miniszterelnöki Sajtóiroda Fischer Zoltán)