Orbán szerint a Fidesz belép Meloniék európai pártcsaládjába az EP-választások után

Orbán szerint a Fidesz belép Meloniék európai pártcsaládjába az EP-választások után

Miután a kormánypártot gyakorlatilag kiebrudalták az Európai Néppártból, Orbánék most az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjához akarnak csatlakozni.

Az EP-választások után belép a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjába – számolt be a HírTV. Erről az olasz sajtónak beszélt Orbán Viktor miután kétoldalú találkozót folytatott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

Mint arról olasz lapok beszámoltak, a magyar miniszterelnök Brüsszelben újságírók egy csoportjának kérdésére válaszolva elmondta:

„Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz”.

A Telex ugyanakkor megjegyzi, Meloni másnap a La Stampa szerint már óvatosabban fogalmazott: „Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni” – mondta.

Orbán egyébként már tavaly decemberben arról beszélt, hogy örömmel csatlakozna a Meloni által vezetett európai alakulathoz.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalásukon az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)