A békemissziózó Orbán nem kér a politikai unióból, de a védelemben elmélyítést akar

A békemissziózó Orbán nem kér a politikai unióból, de a védelemben elmélyítést akar

Az olaszoknál vendégeskedő kormányfő szerint Európa három nagy kihívás előtt áll, de a magyar valóságról és a felelősségvállalásról nem sok lényegi elemet érintett. Maradtak a nemzetközi vizek és a lejárt fideszes propaganda.

Európa három nagy kihívás előtt áll - magyarázta Orbán Viktor Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórum előtt olasz és nemzetközi újságíróknak nyilatkozva.

A fideszes háborús uszítást csúcsra járató miniszterelnök elgondolása szerint az első kihívás a béke kérdése, a második a versenyképesség. A magyar soros elnökség célja egy új uniós versenyképességi paktum létrehozása, mert e nélkül nem lehetünk versenyképesek sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával, sem a Nyugattal, sem a Kelettel szemben. A harmadik pedig a migráció. Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - ismételte el az üres szólamot sokadjára.

Az embercsempészek ezerszám történő elengedéséről és a vendégmunkások könnyített beengedéséről szintén egy szót sem ejtett.

A kudarcos békemisszióját elhallgató Orbán kiemelte: az előző Európai Bizottságnak nem sikerült megállítani a háborút, a versenyképesség hanyatlását és a migrációt sem. Ennek ellenére a brüsszeli elit úgy döntött, hogy alapvetően ugyanezt a bizottságot hozza létre "és ez nem jó". Hozzátette: bízik abban, hogy az emberek képesek megváltozni, és képesek jobb teljesítményt nyújtani, ezért igyekszik támogatni a bizottságot, amennyire csak lehet. "De racionális ember lévén, azt hiszem, elhanyagoltuk a választók változás iránti vágyát" - vélte a kormányfő.

A Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti találkozóra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az európai kormányok és fővárosok összes könyvtárában több száz könyv van a béketeremtésről.

"A szakirodalom és személyes tapasztalatom szerint az első kérdés a kommunikáció", és ha nem kezdeményezed a kommunikációt megfelelő időben, akkor az eszkaláció egyre nő, és később még nehezebb lesz. Ez az első, második a tűzszünet

- mondta, de a hogyan kérdését megint nyitva hagyta.

Melonit már "keresztény testvéreként" emlegette

A gyakran békeharcos retorikájú Orbán azt is ecsetelte, szerinte a nyugati közvéleményben széles körben elterjedt az a félreértés, hogy először össze kell állítanunk egy béketervet, majd tárgyalásokat kell kezdenünk, és utána tűzszünetet kell kötnünk. Ez nem igaz. Ha megnézzük, hogy az elmúlt 30 évben hogyan történt a béketeremtés világszerte, mindig a tűzszünet volt az első, a békemegállapodás pedig a második. Ezért mondom azt, hogy először a kommunikáció, aztán a tűzszünet, majd a békeegyezményről szóló tárgyalások megkezdése - szaporította tovább a szót uganúgy, érdemi megoldási ötlet nélkül.

Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éve dolgozik a politikában és több mint 14 éve az Európai Tanács tagja. "És az én tapasztalatom az volt, hogy az általunk használt nyelvezet és az általunk kitűzött politikai cél mindig a béke volt. És most a békéről beszélni bűnnek tűnik. Azt mondani, hogy az Európai Unió fő célja a béke megteremtése, negatív dolog" - ferdítette el a valóságot a háborús propagandával operáló Orbán Viktor. Majd hozzátette: nem hiszi, hogy ez jót tesz az Európai Uniónak.

Orbán a vele közel sem mindenben egyetértő Georgia Meloni olasz miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott, "nemcsak a kollégám, hanem a keresztény testvérem".

Szerinte korábban ez a fajta kapcsolat nem játszott nagy szerepet az európai politikában, de most egy új korszakhoz közeledünk. Ennek alapvető politikai jelentősége van Magyarország és Olaszország számára is, a politikának ez a fajta kulturális aspektusa joggal tér vissza Európában.

Háború a kontinensen, mélyebb integráció

Az EU békeprojekt, és most háború van Európában

- hangsúlyozta Orbán, aki kijelentette, ha az ukrajnai háborúban arra várunk, hogy mindkét fél számára elfogadható béketerv szülessen, akkor sosem lesz béke. Ukrajnával és Oroszországgal is fenn kell tartani a kommunikációt - ismételte el.

Azt mondta, azért indult békemisszióra, hogy felmérje a béke esélyeit, és az volt a benyomása, hogy jelenleg egyik fél sem akar békét, mert mindketten azt gondolják, hogy az idő nekik dolgozik.

Orbán Viktor arra is kitért, a politikai unió erőltetése csak ártana az uniós versenyképesség erősítésének. Az integráció szorosabbra fonását érintő kérdésre válaszolva Orbán leszögezte:

az egységes piac terén még fokozottabb együttműködésre van szükség, azt tovább kell erősíteni, amennyire csak lehet, politikai unióra azonban semmi szükség, azt "el kell felejteni", mert azzal halálos csapást mérnénk az EU-ra a versenyképesség tekintetében.

Ám kissé ellentmondásosan hozzátette: ahol viszont fontos lenne kialakítani az integrációt, az a védelem területe. A hadügy, vagy katona szavakat azonban elkerülte.

"Nálunk egyáltalán nincsenek migránsok, nulla" - vélte a kormányfő úgy vélte, hogy újra kell gondolni az uniós zöldmegállapodást, mert inkább a cégek érdekei előrevalóbbak. Megjegyezte, kevesebb bürokratikus eljárásra és kevesebb bürokratára van szükség.

Szerényen a Facebookjára is posztolt a mai nap margójára:

(Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook)