Orbán nyári „békemissziója” nem marad következmények nélkül: több EU-s vezető is bojkottra készül

Orbán nyári „békemissziója” nem marad következmények nélkül: több EU-s vezető is bojkottra készül

A soros elnökség Orbán számára legfontosabb eseményén, az Európai Politikai Közösség (EPC) novemberi csúcstalálkozóján hiányukkal tüntetnének.

Az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozója az EU Nyugat-Balkánra koncentráló informális üléseként is szolgál – írja a VSquare nyomán a 24.hu. Orbán Viktor látogatása Vlagyimir Putyinnál határozottan ártott a magyarok megítélésének: a legtöbb tagállam elmarasztalóan nyilatkozott a találkozóról, bár ez láthatóan a magyar miniszterelnököt nem zavarja, sőt. Kifejezetten élvezi a figyelmet.

Több uniós szövetségesünk Orbán nyári „békemissziója” miatt fontolgatja a csúcstalálkozó bojkottját.

A VSquare EU-s diplomatáktól úgy tudja, a tagországok kormányai közelről figyelik a magyar miniszterelnök következő lépését, mielőtt eldöntenék, hogy részt vegyenek-e a magyar fővárosban tartott találkozókon. Az északi és a balti országok közötti koordináción túl vannak olyan találgatások is, hogy akár Lengyelország, sőt Csehország is bojkottálhatja legalább az informális EU-csúcsot.

Egy forrás szerint mindez leginkább azon fog múlni, hogy Orbán mit fog lépni szinte az összes szövetséges által elítélt orosz-ukrán politikája terén.

„Ha például a magyar miniszterelnök folytatja a békemisszióját azzal, hogy meglátogatja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az talán csak néhányukat dühíti fel”

– mondta. A VSqaure szerint Orbán Viktor Donald Trumpot is meghívta a találkozóra, de az valószínűleg csak videóüzenetet küld majd.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)