Orbán Viktor szerint reszkethetnek a szellemi munkát végzők

Orbán Viktor szerint reszkethetnek a szellemi munkát végzők

A jogász végzettségű kormányfő szerint ugyanis szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő, és azt vallja, a számítógép nem helyettesíti a kétkezi munkát. A kormány nevében négy dolgot is megígért.

Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az idei Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében szerdán Budapesten.

Burkolt értelmiségellenesség

A kormányfő felidézte: 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. De az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő - vélte, hozzátéve:

úgy látja, ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják.

A számítógép nem helyettesíti a kétkezi munkát

A jogász végzettségű miniszterelnök azt mondta: ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet, és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország.

Orbán úgy vélte: a mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát - jegyezte meg, hozzátéve azonban:

kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani, "reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók".

Nehéz ugyan kisilabizálni, mit hoz a jövő, de a kormánynak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára - fogalmazott Orbán.

Orbán Viktor kitért arra is: közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsolták a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással.

"Magyarországon még a munka valóban becsület dolga"

- jegyezte meg a Fidesz első embere.

Jó pályán vagyunk, a szakképzés egyre vonzóbb - hangsúlyozta a kormányfő, kiemelve, hogy amikor pályaválasztásra kerül sor, a fiatalok több mint fele végül a technikumot választja, a túljelentkezés általában háromszoros, de van, ahol tízszeres szerinte.

Négy kormányzati ígéret

Orbán Viktor a magyar kormány nevében négy dolgot garantált.

🟠 Elsőként azt, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.

🟠 Másodikként, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is.

🟠 Harmadikként említette, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve - rögzítette.

🟠 "A negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is. Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre" - fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: a boldog családokból pedig összeáll az az erős és független Magyarország, amiért évszázadok óta küzdünk.

Azt is hangsúlyozta, hogy meglátása szerint a magyar szakképzés már ott van Európa élvonalában.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd)