Orbán még több migránsra számít, Vona visszaülne a tárgyalóasztalhoz

Orbán szerint sikeres évet zártunk, 2016 legnagyobb kihívása a migráció kérdése lesz.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött meg a 2016-os parlamenti évad.

A miniszterelnök azért kért szót, hogy tájékoztassa az Országgyűlést az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről, kormánydöntéseiről.

Először a 2015-ös költségvetési év lezárásáról ejtett szót, a hiány 2,2%-os lett, amit szép teljesítménynek tart, de azt javasolja, hogy ne elégedjünk meg vele, mert a hiány nominálisan még mindig nő.

A kormány célkitűzése egy nullás költségvetés.

Orbán örül az államadósság csökkentésének is, amit különleges bravúrnak tart. 2015-re 6,2%-ra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, az elmúlt 25 évben sosem dolgoztak olyan sokan, mint tavaly - mondta Orbán, majd elbüszkélkedett a gazdasági növekedéssel is.

A magyar reformok működnek,

vonta le a konzekvenciát, majd meghirdette

a polgári berendezkedés felépítését.

A 2016-os költségvetés célja, hogy mindenki egyet előreléphessen, ehhez az adócsökkentés, az otthonteremtési kedvezmény és a családok megerősítése a három fő lépés.

Orbán szerint a kormány a magyar gazdaság teherbíró képességének határáig ment el a béremelésekkel.

A 2016-os év legfőbb problémája nem gazdasági, hanem biztonsági jellegű lesz -

mondta Orbán, aki köszönetet mondott a képviselőknek, hogy megszavazták az ország védelméhez szükséges törvényeket, egyben kérte őket, hogy a továbbiakban is cselekedjenek így - utalva az alkotmánymódosításra is, melyhez kétharmados támogatásra van szükség. A miniszterelnök köszönetet mondott a határvédelemben közreműködő rendőröknek és honvédeknek is.

Orbán szerint a bevándorlás kérdésében Magyarország álláspontja az európai emberek többségének az álláspontja, a többségük nem érti, hogy az ő kormányuk miért nem cselekszik úgy, mint a magyar.

Orbán idén még nagyobb migrációs hullámra számít: felsorol több országot, ahol több millió belső menekült van, ők bármikor megindulhatnak Európa felé. Eközben Európa védtelen és gyenge,

az EU politikája az emberek szemében is megbukott.

Nemcsak a képesség, hanem az akarat is hiányzik: Brüsszel továbbra is be szeretné engedni az illegális bevándorlókat Európa területére - mondja Orbán az EU jövőbeli terveiről. A magyar kormány ezzel szemben áll, mert meg szeretné védeni a magyar emberek biztonságát. A kötelező kvóta elleni aláírásgyűjtésnél 1,8 millió ember foglalt állást az EU politikája ellen.

Orbán szerint az év legfontosabb feladata, hogy megőrizze az ország és az emberek biztonságát.

Schiffer: globális kizsákmányoláshoz asszisztál a kormány

Schiffer szerint Brüsszel politikája valóban megbukott, de a következő években

400 millió ember indulhat útnak, egy ilyen tömeget lehetetlen kerítésekkel megállítani.

Az LMP politikusa szerint a globális egyensúly omlott össze, a globális kizsákmányoláshoz pedig a kormány is asszisztál. Schiffer szerint a kormánynak

nemet kell mondania a TTIP-re és el kell fogadnia az LMP offshore-lovagok kisöprésére vonatkozó javaslatait is.

Schiffernek nem tetszik az sem, hogy a kormány sorra köti a stratégiai megállapodásokat olyan multikkal, akik a nyereségüket sorra kiviszik Magyarországról. A kormány 9-szer annyi pénzt ad a multiknak egy munkahely megteremtésére, mint a magyar KKV-nak - hívja fel a figyelmet. Az LMP képviselője arra is kíváncsi, mikor emelkedik majd a közmunkások vagy a közszférában dolgozók bére. Kifogásolja azt is, hogy a kormány egyre kevesebb pénzt fordít az oktatásra és kutatás-fejlesztésre.

Vona: vissza a tárgyalóasztalhoz!

A Jobbik elnöke szerint a következő időszakban

az oktatás, az egészségügy és a korrupció kérdésköréről fog szólni a belpolitikában,

ezért döntöttek úgy, hogy ezekben a kérdésekben konzultálnak a szakma képviselőivel, majd egy valódi nemzeti konzultációval fordulnak az emberekhez. Vona számos problémát sorolt fel mindhárom területtel kapcsolatban, a korrupció kapcsán pedig emlékeztet az

Ismét javasolta a két vizsgálóbizottság felállítását, mely a Jobbik és a Fidesz állítólagos korrupciós ügyeit tisztázhatná vagy épp bizonyíthatná be.

Vona a migránskérdésről elmondta: ők konstruktívan álltak a kérdéshez, ezt elvárnák a kormánytól is, de az alaptörvény-módosítás kapcsán a részükről nem látják a konstruktivitást. Emlékeztetett: a Jobbik megtette saját javaslatait, a kormány volt az, aki tárgyalni sem volt hajlandó az ellenzékkel. A tervezet számos pontját támogatja a Jobbik is, vannak azonban olyan részletek, melyek miatt ebben a formában nem fogják megszavazni. Az emberek Vona szerint a migrációtól és terrorizmustól, valamint a pártállami idők visszatérésétől félnek, a tervezett alkotmánymódosítás az utóbbit erősítené meg az állampolgárokban. A Jobbik javaslata egy háromnapos türelmi idő, melyet követően az országgyűlés dönthetne arról, hogy szükséges-e a terrorvészhelyzet kihirdetése. A Fidesz javaslata egy lépés lenne Észak-Korea irányába, a baloldalé pedig több lépés Köln irányába - vélekedett Vona, aki szorgalmazta, hogy

a pártok üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz és dolgozzák ki közösen a megoldást.

Harrach Péter nem változott

Elmondta, amit Orbán, csak unalmasabban.

Tóbiás megpróbált rátelepedni a pedagógustüntetésre

Az MSZP elnöke a múlt szombati demonstrációról beszélt, ahol több társadalmi csoport fogalmazta meg jogos követeléseit. Kifogásolta, hogy a kormány kevesebbet fordít az oktatásra, ezzel a jövőt veszi el a gyermekektől. Bejelentette, hogy vitanapot kezdeményeznek az oktatás jövőjéről. Tóbiás szerint a magyar embereknek a hétköznapok biztonságára lenne szüksége, a valóság ugyanis az, hogy több millióan élnek dolgozói szegénységben. Mivel a 8 perces időkeretéből maradt még néhány másodperce, azt néma csenddel töltötte ki, hogy kiálljon a demonstrálók mellett. Az MSZP elnöke jól láthatóan próbálta meglovagolni a pedagógusok elégedetlenségi hullámát - vélhetően nem sok sikerrel.

Kósa Lajos reagált

Szerinte Tóbiás csak a magyar választók türelmes hozzáállásának köszönheti, hogy nyugodtan sétálhatott a tüntetők közt, hiszen az MSZP tette tönkre az országot így az oktatást is. A Fidesz frakcióvezetője szerint Schiffer antikapitalista, ezért kritizálta azt, hogy a magyar kormány a multikkal köt stratégiai megállapodásokat. Egyes adatokra támaszkodva azt állította, hogy a magyar diákok nem leterheltebbek az európai átlagnál. Kósa szerint a Jobbiknak semmilyen jogalapja nincs korrupcióról beszélni, amíg nem tisztázzák - dobpergés -

Kovács Béla

ügyét.

Orbán vállalja a felelősséget

A miniszterelnök megköszönte a KDNP-nek, hogy támogatja a kormányt. Egyetért Schifferrel abban, hogy a globális világrend megrendülése is okozója a migránsválságnak, de

a migránsok ránk rúgták az ajtót, a világrend igazságossá tétele pedig várat magára, ezért Magyarországnak azonnal cselekednie kell.

A kormány szerint van jó és rossz szabadkereskedelem is, de mi 10 milliós országként export nélkül nem tudjuk tartani az életszínvonalunkat, ezért kell támogatnia a kormánynak a szabadkereskedelmi megállapodásokat. A TTIP-ben vannak elfogadható és elfogadhatatlan dolgok is, utóbbira példaként felhozza, hogy Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a jogi vitáit ne határokon belül rendezze le. A külföldi befektetőkre a 40 év kommunizmus miatt van szükség, mivel Magyarországnak nem volt lehetősége tőkét felhalmozni. A miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, hogy a kormány kevesebbet költött volna oktatásra: állítása szerint az ágazat minden évben többet kapott, mint korábban.

Vona pártállam visszatérésével kapcsolatos kijelentésére reagálva Orbán elmondta: ők voltak azok, akik azért szálltak be a politikába, hogy megszüntessék az egypártrendszert, így ez a veszély nem fenyeget. A korrupció kapcsán kivételesen nem Kovács Bélával vág vissza, hanem Janiczak Dávid ügyével, aki Ózd jobbikos polgármestereként több helyről is vett fel fizetést.

Az alaptörvény-módosítás ügyében kompromisszumra továbbra sem mutatott hajlandóságot, kérte az ellenzéki képviselőket, hogy fogadják el a kormány javaslatait.

A pedagógustüntetésre rátelepedni kívánó Tóbiás Józsefet leintette: manapság minden ellenzéki tüntetés azzal kezdődik, hogy a résztvevők elhatárolódnak az MSZP-től, így a miniszterelnök szerint a szocialisták jobban tennék, ha visszafognák magukat.

Orbán végül kijelentette: sok mindennel vádolhatják őt, de azzal nem, hogy a kormány döntéseiért ne vállalná a felelősséget, ez így lesz a továbbiakban is.