Orbán svájci nagykövete elismerte: találkozott Pharaonnal

Az Indexnek egy svájci pénzügyi világban dolgozó forrás számolt be arról, hogy Pharaon nem az amerikai és több külföldi titkosszolgálat Fidesz-buktató összeesküvésének részeként, hanem az arab pénzvilágban jártas magyar kapcsolatai révén jelent meg tavaly az országban.

Leszavazták: nem lesz vizsgálóbizottság Pharaon-ügyben

Elmondta: az elmúlt fél évben a magyar közéletet egyik leginkább tematizáló kérdése a Pharaon-ügy volt, ezért az ellenzéki képviselők az igazság megismerése érdekében javasolták a ténymegállapító vizsgálatot, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak.

A lap úgy tudja, hogy a berni nagykövet lehet az egyik, aki vonzó befektetési célpontként ajánlhatta Pharaon figyelmébe Magyarországot. A konzulátusnak több kérdést is küldött a lap.

„Nagy István nagykövet úr 2015-ben egy fogadás alkalmával futólag találkozott Ghaith Pharaonnal, akit azóta sem látott, és akivel azóta sincs semmifajta kapcsolata”

- közölte a követség sajtóosztálya. Az nem derült ki, hogy hol volt a kérdéses fogadás, illetve, hogy Nagy István bemutatta-e politikusoknak vagy üzletembereknek Pharaont.

Az Index szerint elképzelhető, hogy Nagy és Orbán ugyanazon a fogadáson találkozott a szaúdi üzletemberrel, de erre nincs bizonyíték. A lap egy a Jordánia budapesti konzulátusán tartott 2015-ös díszvacsorát említ lehetséges találkozási pontnak. A miniszterelnök korábban elismerte, hogy Pharaonnal egy díszvacsorán találkozott, de arról már nem beszélt, hogy hol. Az Index további találgatásairól és spekulációiról ITT olvashat.

Nincs nemzetbiztonsági kockázata Ghaith Pharaon magyarországi üzelmeinek - mondta Orbán Viktor

Hétfőn Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő azonnali kérdéssel fordult a kormányfőhöz, hogy fény derüljön arra, vajon terroristák segédletével épül a nemzeti nagytőke és a polgári Magyarország? A politikus emlékeztetett, az Orbán Viktor által csak professzornak nevezett Ghaith Pharaont az FBI is körözi, mások mellett terrorszervezetek pénzügyi támogatása miatt.