Orbán Viktor boldog

"Most már zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását is" - mondta, pedig öröme alaptalan.

"Ez csak idő kérdése, és ez történik, csak nekünk ki kell tartani, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni" - mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint a demokrácia szabályai alapján ez a "különbség" el fog tűnni, "ez vastörvény, be fog következni".

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett, az uniós kvótarendszerrel összefüggő határozatát Orbán Viktor úgy kommentálta: amikor meghallotta az Ab döntését, megemelte a kalapját a testület előtt, mert "óriási segítséget" kapott a brüsszeli csatához.

"Most már zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását is, elfelejthetjük, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, hogy a Jobbik keresztbefeküdt, mert most sikerült a keresztbefekvő ellenzéket is kikerülnünk"

– fogalmazott.

Ismert, Orbán Viktor javaslatát a Jobbik azért nem támogatta, mert az kiskaput nyújtott a vagyonos, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő gazdasági migránsoknak. Egyetlen feltételük az volt, hogy a letelepedési kötvényeket is szüntessék meg.

Mi a francért szavaztunk?

Az Ab világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény hatályos szövege alapján - alkotmánymódosítás nélkül is - joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett, vagyis a kabinet nem támogathat olyan brüsszeli döntést, amely megsérti Magyarország szuverenitását – magyarázta Orbán Viktor, ami után már csak egy kérdés maradt:

ha az Alkotmánybíróság döntése is elég az ország megvédéséhez, ezt a kormány miért nem vizsgálta meg azelőtt, hogy több mint tízmilliárd forintot költött népszavazásra és plakátolásra?