Tiborcz után Bajkai számláját is a magyar adófizetők állják az EU helyett

Az Orbán család jogi ügyeit intéző ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást.

Miután a kormány negyedrészben elismerte, hogy az Elios-ügyben helye van az uniós támogatásmegvonásoknak, amit az OLAF kezdeményezett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, a Polt Péter vezette ügyészség gyorsan rövidre zárta a hazai vizsgálódást. Így Tiborcz István, Orbán Viktor veje megúszta a börtönbüntetést és a magyar adófizetőknek kell megfizetni a nem túl jól sikerült közvilágításprojektek számláját. Azokat ugyanis nem küldi el a kormány Brüsszelbe, hogy igényelje az erre kért támogatások kifizetését.

Kihátrált az Orbán-kormány az Elios-üzlet mögül?!

Jávor Benedek EP-képviselő írt arról, hogy "több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak természetesen erre is rögtön megvolt a válasza. Szerintük nincs is Elios-ügy, az csak ellenzék eszköze politikai céljai eléréséhez és semmit nem vesztett az ország, a KEOP támogatásokat 100 százalékban kihasználták, ugyanis valójában 110 százalékát költötték el a rendelkezésre álló keretnek, amibe belefér, ha van 1-2 projekt, amit az EU nem fogad el.

Ha viszont minden rendben zajlott, az ellentmond annak, hogy miért látta volna helyénvalónak a magyar kormány 3,5 milliárd forint visszafizetését. Az innovációs tárca a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy az Elioson kívül „Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal.”

A 24.hu információi szerint két állami óriásmegrendelés esetében is a magyar adófizetőkre terhelik a számlát.

Az egyik ilyen az Európai Bizottság szerint felesleges és túlárazott a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely az  összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik.

A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak.

A 24.hu emlékeztet, hogy a tanácsadó konzorcium tagjai között volt a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda.