"Miért nem léptek ki az EPP-ből?" - Orbánt ekézi az Európai Néppárt a CEU miatt

A miniszterelnöknek levélben kellett magyarázkodnia.

Orbán szerint több "egyébként jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló" közéleti szereplő hazugságokon alapuló nyilatkozatokat.

"A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe"

- idézi a miniszterelnököt a portál.

A levél szerint ez az információ "Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve személyektől származik".

Weber szerdán a Twitteren üzent: az Európai Bizottságnak kell értékelnie a magyar felsőoktatási törvény módosítását, a magyar kormánynak pedig tiszteletben kell tartania a döntést és annak megfelelően kell eljárnia.

Weber megszólalása előtt az EPP-frakció belső levelezésben is éles vita tört ki CEU ügyben: magyar néppárti képviselők egy csoportja indította a az eszmecserét, és arra kérték párttársaikat, ne higgyék el, hogy a kormány meg akar szüntetni egy egyetemet – írja a Politico.

"Ahogy George Orwell Állatfarmjának világában, vannak egyenlőek és egyesek, akik egyenlőbbek a többieknél"

- írták a képviselők, utalva arra a kormányzati érvre, amely szerint a CEU előjogokat élvezett, és ezeket kívánják megszüntetni.

A Politico által hivatkozott levelezés kissé eldurvult, legalábbis Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő a végére dühösen kifakadt:

"Felejtsétek már el ezt a hülyeséget! Tudjuk, hogy mi történik, és miért. Miért nem léptek ki az EPP-ből és az EU-ból is a saját feltételeitek szerint? Egyébként is kifelé tartotok már gyakorlatilag és tényszerűen. Menjetek! Kérlek, menjetek!"

Eközben az Index szerint rendőr kereste fel a vasárnapi CEU melletti tüntetés egyik külföldi résztvevőjét, a keddi élőlánc egy magyar szervezőjének lakásánál pedig feltűnt egy egyenruhás a demonstráció reggelén.