Orbán Viktor szerint a népakarat nem engedni, hogy belevigye hazánkat a háborúba

Orbán Viktor szerint a népakarat nem engedni, hogy belevigye hazánkat a háborúba

Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő kifejtette: a magyar érdek az, hogy az ország kimaradjon a háborúból, az emberek a békét választották. A háborút lokalizálni kellene és nem nemzetköziesíteni - közölte.

Elmondta: a kormány abba az irányba tesz lépéseket, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, és ha nem így tenne, szembe találná magát a népakarattal.

Az emberek tudják, értik a súlyos károkat és elutasítják a szankciókat - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is közölte: a magyarok azt gondolják, hogy a szankciók az ukránoknak nem segítenek. Az oroszokat nem kényszerítik térdre, "viszont iszonyatos károkat okoznak nekünk", Európának, az európai gazdaságnak, benne Magyarországnak is.

Azt mondta: "a tárgyalási asztalnál elért eredményeimhez nagyon fontos, hogy világos legyen", nem a magyar miniszterelnöknek van gondja a szankciókkal, hanem egy egész nép áll egységesen szemben a szankciókkal. "Nekem nagy segítség, sőt talán a siker első számú föltétele egy ilyen sikeres nemzeti konzultáció" - jelentette ki.

Nemcsak dollárbaloldal van, hanem dollármédia is - ezt nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az ellenzéki kampányfinanszírozással kapcsolatos ügy legnagyobb tanulságának.

Szerinte a baloldal a legfontosabb kérdésekben rendre olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak, a többi között a migráció, a gender vagy a háború kérdésében.

Arra most kaphattuk meg a választ, hogy miért teszik ezt: mert ezért kapják a pénzt. Azért képviselik ezeket az álláspontokat, mert fizetik őket - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a magyar kormány nem fog támogatni olyan szankciós intézkedést, amely növelné az inflációt (pedig mindegyiket megszavazta - a szerk.).

A kormányfő a legfontosabbnak az energia kérdését ítélte, hozzátéve: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érinthetik a nukleáris energiát. Emlékeztetett: Magyarország az olaj behozatala esetében korábban már kivételt ért el.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kormány küzd az infláció ellen, "beadta a vakcinát", amely már dolgozik is a magyar gazdaságban. Az infláció februártól vagy márciustól csökkenhet, az év végére pedig egy számjegyűre mérséklődhet - ismertette.