Ma este is tárgyal a vétóról Morawiecki és Orbán

Ma este is tárgyal a vétóról Morawiecki és Orbán

Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök; az újabb munkaértekezletre hétfő este kerül sor Varsóban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, megerősítve az erről szóló lengyel sajtóhíreket.

Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

A lengyel kormányfő csütörtökön volt magyar kollégájának vendége, pénteken pedig Angela Merkellel tárgyalt videókapcsolaton keresztül.

Ismert, a két kormány elutasítja a pénzügyi jogállamisági mechanizmusról szóló uniós rendeletet. Ám nem a jogszabályok elbírálásában hatáskörrel bíró Európai Bírósághoz fordultak – ahogy arra felhívta a figyelmet Ursula von der Leyen és Manfred Weber is –, hanem bejelentették, vétózni fognak az Európai Tanácsban a 2021-2027-es költségvetési ciklus és a helyreállítási alap kérdésében.

A küzdelem lehetséges kimeneteléről a Political Capital elemzőjével, Szicherle Patrikkal beszélgettünk, mely itt olvasható:

Miért vétózik Orbán és Morawiecki? Mi lehet a megoldás?

Szicherle Patrikkal, a Political Capital elemzőjével magyarázzuk el, hogy jelen állás szerint mi a helyzet a magyar-lengyel uniós pénzügyi-jogállamisági vétóval. Gyakorlatilag mindenhol azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki megvétózta az Európai Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus-válság miatt létrehozandó helyreállítási alapot.