A közrádiós Orbán-interjúban egyetlen rövid kérdés-válasz szólt a lehallgatási botrányról

A megszokott pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök az első percben háromszor mondta ki a „megtámadta” szót, mindezt annak kapcsán, hogy népszavazást írt ki egyébként teljesen egyértelmű, és törvényben már rögzített kérdésekről. Természetesen nem maradhatott el, hogy „Brüsszel megtámadta Magyarországot”, aminek alátámasztásaként egy 54 oldalas dokumentumra hivatkozott.

Orbán azt mondta, a kormány egymagában nem lesz elég ahhoz, hogy megvédje a gyermekvédelmi törvényt, úgy véli, a kvótanépszavazáshoz hasonlóan (mely egyébként érvénytelen volt) a kormány „meg tudja nyerni a csatát”.

Orbán szerint az uniós dokumentumban olyan követelések vannak, mely szerint

  • be kell engednünk a szexuális nevelést célzó propagandát az iskolákba,
  • LMBTQ-aktivistákat kell beengedni az iskolákba,
  • korlátozás nélkül lehessen bemutatni például homoszexuális tartalmat,
  • egészen kis korban meg kell ismertetni a gyerekeket a nemváltoztatás lehetőségével.

A kormányfő ezt követően egy jót kommunistázott, ugyanis úgy véli,

a brüsszeli bürokraták azt gondolják, az emberi történelem egy irányba halad, pont mint a kommunisták, csak ez most liberális nyelvezetben jelenik meg.

„Brüsszelben ők vannak többségben” – fűzte hozzá, nagyvonalúan elhallgatva azt a tényt, hogy az Európai Bizottságot ő maga az Európai Tanácsban, a Fidesz pedig az Európai Parlamentben megszavazta.

Magyar helyreállítási alap

Orbán kijelentette, magyar helyreállítási alapot hoznak létre a központi költségvetésből. Az uniós helyreállítási alapot ugyanis – annak ellenére, hogy annak épp a gyorsasága az erénye – az EU késlelteti – mondta Orbán. Azt elismerte, hogy

a helyreállítási alap kifizetését a korrupciós veszélyek miatt tartja vissza az EU,

de Orbán szerint ennek is ideológiai alapja van, mint fogalmazott:

a gyermekvédelmi törvény után hirtelen nagyon korruptak lettünk.

Orbán úgy véli, a népszavazást január-februárban meg lehet tartani, és nem az a kérdés, hogy érvényes lesz-e (mint már utaltunk rá, a kvótanépszavazást sem sikerült érvényessé tenni – a szerk.), hanem arról szól, meg akarjuk-e védeni a törvényt.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

„Hosszan” taglalták a lehallgatási botrányt

Az erre vonatkozó interjúrészletet elejétől végéig szó szerint idézzük. Tanulságos.

Riporter: A nyomásgyakorlás egyik eszközének tekinthetjük azt, hogy külföldi sajtóorgánumokban megjelent az, hogy itt lehet, hogy embereket hallgattak le Európában meg a világ más részein is, lehet, hogy Magyarországon is?

Orbán: Lehet így spekulálni, de én nem szeretem a túlságosan bonyolult spekulációkat, az egyszerűbb dolgokban jobban hiszek. Ezzel az üggyel kapcsolatban a belügyminiszter egyébként mindent elmondott, amit el lehetett mondani.

Vírus és olimpia

Az interjú végén még szóba került, hogy Nyugaton már berobban a járvány negyedik hulláma, a határokat nem lehet légmentesen lezárni, onnan be fogják hurcolni, tehát Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak – mondta a kormányfő. Közölte, az operatív törzs a kötelező intézkedésekről döntött:

  • fel fogják keresni az időseknek azt a 15 százalékát, akik még nem oltatták be magukat,
  • 12 év feletti gyermekeknél általános oltási akciót indítani a tanévkezdéskor,
  • a munkahelyeken (beleértve a közepes és kisvállalkozásokat is) szintén fel lehet venni az oltást,
  • az egészségügyben dolgozóknál kötelező oltást rendelnek el.

A pénteken kezdődő olimpia kapcsán Orbán azt mondta, ő maga sem megy el Tokióba, mert szerinte osztoznunk kell a nehézségekben, az élmények elmaradásában is. Megjegyezte, ha Magyarország rendezné az olimpiát akkor a helyes járványkezelés utáni nyitás miatt nem kellene zárt kapuk mögött rendezni.