Orbán Viktor utasítására egy 50 fős mentő-kutató egység indulhat Törökországba

Orbán Viktor utasítására egy 50 fős mentő-kutató egység indulhat Törökországba

Szijjártó elmondta, az egység már indulásra kész, és amennyiben a törökök jelzik a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak segítségre, akkor a csapat azonnal útnak indul.

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter oldalán üzent a török elnöknek, és fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdoğannak a Törökországot sújtó földrengés miatt.

A kormányfő azt írta: utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnali segítséget Törökország számára.

Novák Katalin is részvétet nyilvánított

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét nyilvánította a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak - közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Recep Tayyip Erdogan török elnöknek küldött levelében Novák Katalin együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

Közölték azt is, hogy Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz.

Szijjártó Péter: Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengés utáni mentésben

Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető aggodalmát fejezte ki a Törökországból érkező hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint több százan vesztették életüket, s ezrek sérültek meg a tíz tartományt is megrázó földrengésben.

"Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. Természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk" - szögezte le.

"A belügyminiszter felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország egy, kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel"

- tette hozzá. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ez az egység már indulásra kész, és amennyiben a törökök jelzik a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak segítségre, akkor a csapat azonnal útnak indul.

"Reméljük, hogy ezek a törekvések sikeresek lesznek, és sikerül elejét venni az áldozatok számának nagy arányú növekedésének, hiszen ilyenkor mindig az a veszély egy-egy nagy földrengés után, hogy a romok alatt lévőket nem tudják időben kimenteni" - mutatott rá.

Magyarország tehát készen áll segíteni, és amennyiben a törökök jelzik az erre vonatkozó készségüket és igényüket, a magyar mentőcsapat azonnal megindul, hogy segítséget nyújtson török barátainknak - összegzett a miniszter.

Kövér László részvétét fejezte ki törökországi földrengéssorozat áldozatai hozzátartozóinak

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar törvényhozás nevében együttérzését fejezte ki és részvétét nyilvánította a hétfő hajnalban Dél-Törökországot sújtó rendkívüli erősségű földrengéssorozat áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt.

A házelnök Mustafa Sentopnak, a Török Nagy nemzetgyűlés elnökének küldött részvét-táviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttattak, azt írta: mély megrendüléssel értesült a rendkívüli erősségű földrengéssorozatról, amelynek következtében Törökország nagyszámú polgára vesztette életét, több százan megsérültek, és hatalmas károk keletkeztek.

"Engedje meg, hogy ebből a szomorú alkalomból kifejezzem a magyar Országgyűlés nevében szívből jövő együttérzésem és őszinte részvétem az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánjak" - olvasható a dokumentumban.

Kövér László egyúttal arról biztosította hivatali partnerét, hogy "a baráti török nép ezen nehéz időkben is számíthat a magyar fél segítségére és támogatására".