Orbánék elismerték, hogy eddig 1634 elítélt embercsempészt eresztettek szélnek

Orbánék elismerték, hogy eddig 1634 elítélt embercsempészt eresztettek szélnek

A Fidesz folyamatosan az EU-ra mutogat migránsügyben, de valójában ők azok, akik a szerb határon amúgy is erősödő migrációs nyomást tovább gerjesztik azáltal, hogy kieresztik a börtönökből a magyar rendőrök kemény helytállásával korábban elfogott embercsempészeket.

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, melyben azt kívánta megtudni, hogy az április 27-én jegyzett „az embercsempészés bűncselekmény miatt elítéltek reintegrációs őrizetéről” szóló kormányrendelet értelmében hány jogerősen elítélt embercsempészt engedtek ki a börtönökből.

A kormányrendelet értelmében minden nem magyar állampolgárságú embercsempészt elbocsátanak a büntetés-végrehajtási intézetekből, és ez után 72 órán, azaz három napon belül el kell hagyniuk Magyarország területét.

Azt, hogy az elítéltek elhagyják-e az országot, külön nem ellenőrzik, nem kísérik őket a határra, legfeljebb véletlen ellenőrzés keretén belül kaphatják el őket újra. A kiszabott büntetés hátralévő részét elvileg a korábbi szokásos tartózkodási helyük szerinti államban vagy az állampolgárságuk szerinti államban kell letölteniük. Ennek megtörténtét szintén nem ellenőrzi senki, magyarán az embercsempész zöld utat kap, csak ki kell játszania a hatóságokat.

A jobbikos politikus kérdésére Rétvári Bence a Fidesz-kormány belügyi államtitkára válaszolt. A fideszes magyarázat szerint a „reintegrációs fogvatartás” (azaz a tulajdonképpen szabadon engedés - a szerk.) gyakorlatára azért van szükség, mert a külföldi rabok fogva tartása sokba kerül, mivel a magyar nyelvet nem beszélik, illetve „a különböző kultúrák miatt az elhelyezésükről és az étkezésükről is másképp kell gondoskodni”.

A magyar börtönök nem arra épültek, és nem is azt a célt szolgálják, hogy ilyen multikulturális közeg őrzését biztosítsák

— fejtette ki Rétvári.

A fideszes államtitkár válaszának lényege, hogy

2023. október 12-ig összesen 1634 embercsempészésért elítélt bűnöző szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakításáról és börtönből való szabadon engedéséről rendelkezett a Büntetés-végrehajtás.

Az is kiderült, hogy a börtönök túl zsúfolttá váltak az elfogott embercsempészek miatt, nagyjából minden nyolcadik rab embercsempész volt. Az Orbán-kormány által szabadon engedett embercsempészek közül mindössze nyolcat sikerült újra elfogni, és közülük csak kettőre tudták rábizonyítani, hogy ismét embercsempészésben vett részt – írta meg az Economix.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)