Orbánék nyakig benne vannak a Pharaon-ügyben

A kormány és prominensei környékén lépten-nyomon egy Pharaonba botlik az ember.

Egy Ghaith Pharaon nevű szaúdi milliárdost két évtizede már körözött az FBI, az Interpolnál pedig jelenleg is körözés alatt áll. Az ellene felhozott vádak között szerepel: csalás előkészítése, csalás, zsarolás előkészítése, valamint bűnrészesség és bűnpártolás. Továbbá olyan bűncselekményekkel kapcsolatban is összefüggésbe hozható a neve, mint terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése. Egy Ghaith Pharaon nevű szaúdi milliárdos üzletel a magyar kormánnyal, üzletel Orbán Viktor vejével és házat vett a kormányfő házával szemben. A kormány szerint a körözés alatt álló Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos „nem biztos”, hogy megegyezik azzal a Ghaith Pharaonnal, akivel a kormány és az Orbán-család üzletel. De ha az lenne, akkor a magyar hatóságok elfognák, de jelenleg semmilyen Ghaith Pharaon magyarországi tartózkodásáról nem tudnak. A kormány szerint egyébként a Pharaon nagyon gyakori név, talán éppen ezért történhetett meg, hogy a Magyar Narancs szerint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester adriai jachtja mellett egy Ghaith Pharaon nevű szaúdi milliárdos luxusjachtja is lehorgonyzott.

A bűnöző Pharaonnal üzletelnek a miniszterek - a kormány szerint lehet, hogy ez nem is az az ember

Miközben az elmúlt egy év a kvótaellenes kampányról és a hazánk védelmét szolgáló helyes törekvéséről szólt, ezekkel párhuzamosan egyre gyakrabban bukkannak fel hírek kétes hátterű üzletemberekről, akik kiterjedt üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon kormányközeli emberek vagy kormánytagok segítségével - mutatott rá az országgyűlés szerdai ülésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője.

A Magyar Narancs szerint azonban arról a Ghaith Pharaonról van szó, aki talán Oszama bin Ladennel is üzletelt, az FBI körözte, az Interpol körözi, és amúgy ő üzletel a kormánnyal, ő vett házat Orbánnal szemben, illetve a kormányfő vejéhez köthető üzleti körökkel üzletel.

A Magyar Narancs utánanézett, és kiderült: Pharaon az elmúlt három évben nem járt jachtjával az Adrián, idén augusztusban azonban éppen azon a napon horgonyzott le, amikor Mészáros Lőrinc is abban a kikötőben parkolt egy luxusjachttal.

A lap szerint az éjszakát mindketten a Splitben tölthették, de Mészáros Lőrinc nem volt hajlandó válaszolni a Magyar Narancsnak a kérdésére, hogy találkozott-e Pharaonnal.

Orbán Viktor korábban a parlamentben a Pharaon-ügy kapcsán azt mondta: "a szóban forgó úr" letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. Úgy vélte, ez az egész "egy amerikai titkosszolgálati játszma" lehet, hiszen egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást Ghaith Pharaon beutazásával kapcsolatban.