Óriási nyugdíjemelés készül: szeptemberben jön a reform, csak nem itthon

Óriási nyugdíjemelés készül: szeptemberben jön a reform, csak nem itthon

Romániában. A rendkívüli nyugdíjemelési program célja, hogy mérsékelje a nyugdíjkülönbségeket. Mi lesz vajon utána, jobb helyzetbe kerülnek a román nyugdíjasok a magyaroknál?

Románia és Magyarország nyugdíjhelyzete meglehetősen hasonló, azonban egy szeptemberben esedékes rendkívüli nyugdíjemelési program következtében a román nyugdíjak nagyon közel kerülhetnek a magyar nyugdíjakhoz –írja a 24.hu a Bankmonitor nyomán.

Tényleg kanyarban előz Románia?

Nyugdíjak terén nem. (Bár ezen örömködni nemigen lehet. Sokan kényszerülnek Magyarországon nyugdíjas éveiket munkával tölteni, mert az ellátásból nem tudnának megélni - a szerk.). Romániában idén áprilisban 4,75 millió nyugdíjast tartottak nyilván, közülük 3,81 millió fő teljes öregségi nyugdíjat kapott, a fennmaradó közel 1 millió ember egyéb típusú ellátásokban részesült. A 19 milliós népességből 25 százalékra tehető az ellátottak aránya.

Az átlagos ellátás összege 2248 lej (kb. 178 ezer forint), míg a „rendes” nyugdíjak átlaga 2506 lej. Ez kb. 198 ezer forint.

Tudni kell, hogy Romániában a 2000 lej (kb. 158 000 forint) fölötti nyugdíjak esetében a küszöböt meghaladó részből 10 százalékos adót kell fizetni. (Pl. 2500 lejből csak 2450 lejt kap meg a nyugdíjas.)

Magyarországon nagyságrendileg hasonló számokkal találkozhatunk. Áprilisban a KSH szerint 2,41 millió volt az ellátottak száma, közülük 1,99 millió fő kapott öregségi nyugdíjat, és kb. 400 ezer fő egyéb típusú ellátást. A magyar népesség kb. 9,6 millió főre tehető, az ellátottak aránya ugyancsak 25 százalék. Az összes ellátás átlagösszege 212 ezer forintra rúgott,

az öregségi nyugdíjak átlaga megközelítette a 232 ezer forintot. Persze a valóságról pontosabb képet adó medián nyugdíj ennél alacsonyabb, kb. 205 ezer forint.

A magyar nyugdíjak adómentesek, és ott van még 13. havi nyugdíj. Jelenleg tehát itthon magasabbak a nyugdíjak – de már nem sokáig.

Hatalmas nyugdíjemelésre készülnek a románok

Az Európai Uniótól várt források egyik feltételeként Románia vállalta egy nyugdíjreform megvalósítását. A program egyik fő célja, hogy mérsékelje a méltánytalan nyugdíjkülönbségeket. Bár az év elején az infláció kompenzálására már érkezett 13,8 százalékos nyugdíjemelés, szeptembertől

újabb pénzesőre számíthatnak a román nyugdíjasok. Becslések szerint bizonyos nyugdíjasok akár 70-80 százalék környéki nyugdíjemelést tapasztalhatnak.

Ez nem mindenkire vonatkozik, van, akinek kis mértékben, és olyan, akinek egyáltalán nem változik a nyugdíj összege. Ettől függetlenül az átlagnyugdíj egy év leforgása alatt akár 40 százalékkal, 3000 lej fölé is nőhet (ez forintban több mint 234 ezret jelent).

Mire elég?

Hogy a kérdésre is válaszoljunk, nem, a román nyugdíjak nem fogják „kanyarban előzni” a magyar nyugdíjakat. A magyar átlagnyugdíj idén meghaladja a havi 250 ezer forintot (a 13. havi nyugdíjjal együtt), Románia ettől egy hajszálnyival még el lesz maradva a Bankmonitor számításai alapján.

Mindeközben nálunk még csak "egyeztetnének" a nagyon is időszerű nyugdíjreformról.

(Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba)