Varga Mihály elárulta: nyugdíjreformról indítanak társadalmi vitát 2024 elején

Varga Mihály elárulta: nyugdíjreformról indítanak társadalmi vitát 2024 elején

A pénzügyminiszter az Országgyűlés Népjóléti bizottságában zajló meghallgatásán beszélt a nyugdíjbiztosítási rendszerről.

A kormány elkötelezte magát a nyugdíjasoknak tett ígéretek betartása mellett, és a jövőben is biztosítja az inflációt követő emeléseket, miként azt a 2010-es kormányváltást követően folyamatosan tette – fogalmazott Varga Mihály a Népjóléti bizottságban tartott keddi meghallgatásán. A 24.hu beszámolója szerint a pénzügyminiszter felelevenítette, hogy azóta a nyugdíjak átlagos összege (névlegesen) 97 ezer forintról 217 ezer forintra nőtt, vásárlóértékük csaknem 20 százalékkal nagyobb. Elmondása szerint

2024-ben nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásokra 6540 milliárd forintot biztosít a költségvetés, s januárban 6 százalékos emelésre számíthat a csaknem 2,5 millió jogosult.

A tárcavezető arról is szót ejtett, hogy

rövidesen a nyilvánosság elé kerülhet nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről.

Megállapításaikat az Orbán-kormány is értékeli majd, a javaslatokat 2024 első felében társadalmi vitára bocsátják – lengette be a miniszter, aki azonban számos kérdést nyitva hagyott a témában.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer működését hosszú távon is biztosítani kell, de sürgős beavatkozása nincs szükség ezen a téren. Visszautasította a megszorító intézkedéseket is, jelezve, hogy ezeket a kormány a világszintű gazdasági nehézségek közepette sem tartotta megfelelő eszköznek.

Emlékezetes, a hazai nyugdíjrendszer reformja kapcsán kell egy átfogó, független jelentést készíttetni, ez pedig azon vállalások közé tartozik, melyeket a kormány tett az EU felé az uniós pénzek (RRF) megszerzése érdekében. A társadalmi és politikai viták után a végleges reformot 2025. március 31-ig kell elfogadni, hogy a befagyasztott források kiolvadhassanak.

Az infláció mértéke kapcsán Varga Mihály a minapi bizottsági meghallgatása után az N1TV kérdésére azt mondta, nem kívánja kommentálni Matolcsy György jegybankelnök kritikáit. Úgy látja, először le kell törni az inflációt, utána lehet a felelősségről beszélni.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter 2023. március 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt)