Romániában jövőre 40 százalékkal megemelik a nyugdíjakat

Romániában jövőre 40 százalékkal megemelik a nyugdíjakat

A hivatalos indoklás szerint az egyenlőtlenségek megszüntetése a cél, de szakértők szerint politikai szempontok is érvényesültek. Keleti szomszédunknál az emelések után több mint ezermilliárd forintnak megfelelő összeget költenek nyugdíjakra havonta.

Romániában 2024 szeptemberétől 40 százalékkal emelkednek az állami nyugdíjak. A hivatalos ok az EU által szorgalmazott nyugdíjreform, melynek az egyenlőtlenségek csökkentése mellett fontos része, hogy a választási megfontolásoktól független legyen a nyugdíjpolitika – számolt be a Portfolio.hu.

Romániában az állami nyugdíjakat jövő szeptembertől átlagosan 40 százalékkal megemelik

– közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámításokkal teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre, azaz több mint 1000 milliárd forintnak megfelelő összegre növeli a nyugdíjkiadásokat.

A parlament jóváhagyására váró nyugdíjtörvény értelmében első lépésként januártól ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8 százalékkal. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja, hogy az ugyanolyan munkakörben, ugyanannyi évet ledolgozók egyforma nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer megreformálása előfeltétele annak, hogy Románia a jövőben is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának pénzeihez.

A román kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemeléseket.

A jogszabály némi késéssel várhatóan 2024-től lép életbe. Szakértői vélemények szerint a jelentős nyugdíjemelés segíteni fogja a jelenlegi kormányt a szavazatok megszerzésében, mivel jövőre szeptemberben helyhatósági, novemberben elnöki, majd 2025 elején parlamenti választást is tartanak Romániában.

Összességében a nyugdíjakra fordított állami kiadások az az idei 115 milliárd lejről 2024-re 146 milliárd lejre emelkednek.

(Címlapkép: Illusztráció, Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. MTI/Mohai Balázs )