Orosz fenyegetés: a lengyel elnök jócskán megnövelné a NATO-tagállamok védelmi kiadásait

Orosz fenyegetés: a lengyel elnök jócskán megnövelné a NATO-tagállamok védelmi kiadásait

A lengyelek hivatalosan is javasolni fogják ezt kedden Joe Biden amerikai elnöknek a Fehér Házban. Andrzej Duda szerint a NATO-nak "világos és bátor választ kell adnia az orosz agresszióra".

A NATO-tagállamoknak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára kellene emelniük védelmi kiadásaikat - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban, jelezve, hogy ezt hivatalosan is javasolni fogja másnap az amerikai elnöknek a washingtoni Fehér Házban.

Andrzej Duda a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett keddi találkozója előtt hívta össze tanácsadó testületét, a nemzetbiztonsági tanácsot, amely Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll.

Nyitóbeszédében Duda úgy ítélte meg:

Senki sem meri megtámadni a NATO államait, ha "erősek, hatékony védelemre képesek lesznek, azonnal kiállnak határaik, területük védelme mellett".

Ezért a lengyel elnök kedden az amerikai elnöknek, majd csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is javasolni fogja, hogy az észak-atlanti szövetség tagállamai "közösen döntsenek azon követelményről, hogy a védelemre a GDP 3 százalékát szánják". Ez lenne majd "az a küszöb, amely alá semmiképpen sem szabad kerülni" - tette hozzá Duda.

Duda szerint a NATO-nak "világos és bátor választ kell adnia az orosz agresszióra"

Megerősítette: a lengyel védelmi kiadásokra jelenleg a GDP több mint 4 százalékát szánják. Utalva Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójára, az államfő aláhúzta az euroatlanti kapcsolatok fontosságát, különösen az ország keleti határán túlról érkező fenyegetések kapcsán.

A NATO-nak "világos és bátor választ kell adnia az orosz agresszióra", mégpedig a szövetség katonai képességeinek növelésével - jelentette ki az államfő.

Úgy látta: a megerősítés éppen a védelmi kiadások növelése révén "reálisan lehetséges", és erősebbé tette a NATO-t Finnország és Svédország csatlakozása is.

A lengyelek remélik, a szövetség "viszonylag közeli jövőben" befogadja Ukrajnát is

Úgy értékelte: Csehország, Lengyelország és Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása teljességgel megváltoztatta az európai erőviszonyokat, véglegesen lerombolta a "vasfüggönyt". Reményét fejezte ki, hogy a szövetség ezentúl is képes lesz bátor döntések meghozatalára, és a "viszonylag közeli jövőben" befogadja Ukrajnát is.

Joe Biden amerikai elnök meghívására Andrzej Duda kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt látogat a Fehér Házba.

Mint arról beszámoltunk, a lengyelek és a litvánok is egészen más hangnemet ütnek meg Putyinékkal szemben, mint az Orbán-kormány: szerintük folyamatos fenyegetést jelent Oroszország a NATO-nak.

(Címlapkép: Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatón beszél a Dragon-24 kódnevű NATO-művelet helyszínén, az észak-lengyelországi Korzeniewóban 2024. március 5-én. A NATO nagyszabású gyakorlatának részét képező Dragon-24-en mintegy 15 ezer lengyel katona mellett kilenc másik NATO-tagállam további ötezer katonája vesz részt. MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa)