A lengyel és litván elnök szerint is folyamatos fenyegetést jelent Oroszország a NATO-nak

A lengyel és litván elnök szerint is folyamatos fenyegetést jelent Oroszország a NATO-nak

A lengyelek és a litvánok is kicsit más hangnemet ütnek meg Putyinékkal szemben, mint az Orbán-kormány.

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára, ezért tovább kell növelni a védelmi képességeket a szövetség keleti szárnyán - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök kedden a Dragon-24 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlaton. az MTI tudósítása szerint.

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte:

Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést. Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése - hangsúlyozta Nauseda.

Andrzej Duda aláhúzta a szövetséges művelet védelmi jellegét. Úgy vélte: a Dragon-24 a mai idők kihívásaira, nevezetesen az Ukrajna elleni orosz háborúra jelent választ. "Tudvalévő, hogy ma a legnagyobb fenyegetés éppen abból az irányból érkezik" - jegyezte meg.

Felidézte:

A közép-európai térségben múlt héten megkezdődött Defender-24 hadgyakorlaton mintegy 90 ezer katona vesz részt a NATO tagállamaiból és a hamarosan belépő Svédországból, ezen belül az európai manőverek keretében Lengyelországban a Dragon-24 során kilenc tagállam 20 ezer katonája gyakorlatozik.

Andrzej Duda arra is kitért, hogy jövő kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából.

Bejelentette: a washingtoni út előtt, hétfőn összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, amely a lengyel államfő tanácsadó testülete, és Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll. Az ülés célja az, hogy mielőtt Tuskkal együtt a Fehér Házba látogatnak, megmutassák, hogy biztonsági témákban a lengyel belpolitikai színtér egységes - magyarázta az államfő. A lengyel elnök és a kormányfő más politikai táborokhoz tartoznak, Dudát a jelenleg fő ellenzéki erőt képező Jog és Igazságosság párt jelöltjeként választották meg.

Mint megírtuk: Vlagyimir Putyin az orosz parlament két háza előtt Moszkvában csütörtökön elmondott éves értékelő beszédében azt mondta, szerinte ostobaság, hogy Oroszország Európa megtámadására készülne

(Címlapkép: Gitanas Nauseda litván államfő, Andrzej Duda lengyel elnök és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, védelmi miniszter (b-j) a Dragon-24 kódnevű NATO-művelet helyszínén, az észak-lengyelországi Korzeniewóban 2024. március 5-én. MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa)