Levelet írt Varga Judit miniszternek és Von der Leyen bizottsági elnöknek a megvert hatgyermekes anya

Levelet írt Varga Judit miniszternek és Von der Leyen bizottsági elnöknek a megvert hatgyermekes anya

"Mi kell Önnek ahhoz, hogy végre belássa: Magyarországon nem kapják meg az erőszak áldozatai a nekik járó védelmet?"

Orosz Bernadett, a volt párja által brutálisan összevert hatgyermekes miskolci anya levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek - amelyet aztán többek között elküldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnöknek is. Ebben felhívja a tárcavezető figyelmét, hogy

miközben a tetten ért elkövető, aki egyébként egy kiképzett katona, még mindig szabadlábon van, ő, mint áldozat, semmilyen védelmet nem kap a magyar hatóságoktól.

A szerkesztőségünknek is elküldött levélben arról ír, hogy személyes tapasztalata szerint intézményesített bántalmazás, semmittevés, áldozathibáztatás zajlik ma Magyarországon.

"Miért nem biztosítják az alapvető jogaimat? Miért nem néznek embernek?"

- tette fel a kérdést Orosz Bernadett.

Felidézte azt is, hogy Varga Judit a győri kettős gyermekgyilkosság után (is) politikai hisztinek nevezte az Isztambuli Egyezményt - amely mások mellett rögzíti, hogy a láthatási jog nem veszélyeztetheti a gyermekek jogait.

Nem lehet mérlegelni a győri gyermekgyilkosságok után - nyitottnak tűnik erre a kormányzat is

A győri kettős gyermekgyilkosságot követően Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár is nyitottnak mutatkozik a szabályrendszer szigorítására, hogy a bántalmazók eltávolíthatók legyenek a család közeléből. Az államtitkár Varga-Damm Andrea jobbikos képviselővel osztotta meg, hogy tudatában van a rendszer hiányosságának, nem véletlen, hogy a győrihez hasonló tragédiák bekövetkezhetnek, ezért megvizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudnának úgy változtatni a jogszabályokon, hogy az ilyen tragédiák megelőzhetők legyenek.

Orosz Bernadett az igazságügyi miniszter állítását szembeállította azzal, hogy az elmúlt hónapok súlyos tragédiái megmutatták, milyen méreteket ölt hazánkban a családon belüli erőszak.

"Mi kell Önnek ahhoz, hogy végre belássa: Magyarországon nem kapják meg az erőszak áldozatai a nekik járó védelmet? Még több értelmetlen halál? Még több áldozat? Még több árván maradt, sérült gyermek? Még több halott gyermekét gyászoló édesanya? Nem ugrott még meg eléggé a statisztika?"

- fogalmazott, hozzátéve:

nem politikai haszonszerzés céljával verette szét hatgyermekes édesanyaként az arcát és veszélyeztette az életét.

Orosz Bernadett azt kérte Varga Judittól, hogy csak úgy, mint a győri gyermekgyilkosságok kapcsán, az ő ügyében is rendeljen el felülvizsgálatot (ahogy arról beszámoltunk, még az igazságügyi orvosszakértő sem vizsgálta meg az Orosz Bernadett elleni támadás részleteit), hogy az esetleges eljárási hibákra fény derüljön.

Az asszony hangsúlyozta továbbá, mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar nők végre megfelelő védelmet kapjanak.

Varga Judit egyébként a levéllel együtt megkapta az ügyben eddig keletkezett dokumentációt, és bizonyítékokat. Orosz Bernadett abban bízik, hogy még Szenteste előtt választ kap a megkeresésére.  

Automatikusan

A héten írtunk arról, hogy a jobbikos Varga-Damm Andrea személyesen egyeztetett Novák Katalin családügyi államtitkárral arról a javaslatcsomagjáról, amely kizárná a rendszerből mérlegelés lehetőségét. Pont tegnap este történt Mélykúton, hogy egy nőt azután gyilkolt meg féltékenységből a párja, hogy segítséget kért a rendőrségtől a fenyegetések miatt. A nő azt szerette volna, hogy a férfi hagyja el a házát, a rendőrök pedig azt kérték, hogy tegyen feljelentést a férfival szemben - azonban egyik sem történt meg, és tragédia lett a vége.

Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány kurátora az Alfahírnek korábban arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszer a felelősséget áthelyezi a nőre, és egy bántalmazó helyzetben vár el tőle objektív döntést.