A Fidesz nem támogatta a szankciókat, de mégis megszavazta az Európai Parlament erről szóló határozatát

A Fidesz nem támogatta a szankciókat, de mégis megszavazta az Európai Parlament erről szóló határozatát

A választás után úgy tűnik,180 fokos fordulat következett be Orbán Viktor és a Fidesz szankcióellenes, valamint energetikai politikájában. 

Az Európai Parlament csütörtökön fogadta el azt a határozatot, amely Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítélésről szól

- számol be a 444.

A határozat értelmében az Európai Tanácsnak azonnal le kell állítania a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A rendelkezés kitér a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítására is, amely a Paks 2-t is érinti. 

A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot. Ezzel teljesen szembe mentek az Orbán által képviselt szankciós politikával, hiszen a magyar miniszterelnök nem támogatja az energiahordozókat érintő embargót, illetve a paksi beruházás folytatása mellett állt ki

- hívja fel a figyelmet a lap. 

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra írt posztjában igyekezett feloldani ezt az ellentmondást. A képviselő azt írta, hogy nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében megszavazzák.

Az ellenzékből Ara-Kovács Attila és Molnár Csaba is igennel szavazott a DK-ból, Gyöngyösi Márton a Jobbikból, és Cseh Katalin a Momentumból. A többi ellenzéki EP képviselő nem volt jelen a szavazáskor.

A határozatban szerepelnek még továbbá:
- Tiltsanak ki minden Putyin közelében lévő befolyásos személyt az EU-ból, és akiknek van már vízumuk vagy letelepedési engedélyük, azoktól ezeket vonják meg. Ez az összes oroszországi kormányzóra és polgármesterre is vonatkozzon.
- Ukrajna kapjon hatalmas újjáépítési segélycsomagot.
- Kobozzák el az orosz oligarchák EU-ban tartott teljes vagyonát.
- Kapjanak anyagi segítséget a menekültek és az energia-embargó miatt bajba került tagállamok az EU-tól.
- Az európai testvérvárosok és más együttműködési szervezetek mondjanak fel minden szövetséget orosz partnereikkel.
- Kapjon segítséget Ukrajna az idei mezőgazdasági munkák elkezdéséhez, vetőmagot, műtrágyát, gázolajat.
- Támogatja a hágai nemzetközi törvényszék eljárását az orosz háborús bűnösökkel szemben.
- Csapjanak le a tagállamok a korrupt orosz üzletemberekre.
- Minden háborús bűnös elfogásához adjon segítséget az EU is.
- Az orosz állami tévék európai sugárzását minden technológiai eszközzel lehetetlenítsék el.
- Jelentsék be az EU-nak az európai bankok és pénzügyi szolgáltatók, hogy milyen orosz tulajdonú számlákat, eszközöket tartanak náluk. Vizsgálják ki, hogy vannak-e köztük a háborúért felelős személyek.
- Támogatja, hogy a nemzetközi sport- és kulturális rendezvényekről kitiltsák az orosz államot képviselő személyeket.
 

Rámutattak ugyanakkor, hogy az EP-határozat jogilag csak javaslatnak számít. Azt fejezi ki, hogy az EP ezeket a lépéseket várja el az Európai Tanácstól, azaz a tagállamok kormányaitól. Az EU-s külügyminiszterek hétfőn ülnek össze, és vitatják meg az újabb szankciók kivetését.