Elfoglalták Mariupolt az orosz védelmi miniszter szerint

Elfoglalták Mariupolt az orosz védelmi miniszter szerint

Elfoglalták a dél-ukrajnai Mariupolt, ahol a „helyzet nyugodt” az orosz védelmi miniszter bejelentése szerint. Szergej Sojgu közölte, hogy több mint 142 ezer civilt kimenekítettek, csaknem 1500 ukrán katona feladta magát, és több mint kétezren tovább védi az Azovsztal acélipari gyárat – írja a Telex.

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint Vlagyimir Putyin gratulált a kikötőváros „sikeres felszabadításához”. Az Interfax azt is írja, hogy az Azovsztal acélgyárat Putyin parancsára nem ostromolják tovább, de bekerítették, „hogy a légy se tudjon ki- és bejutni”.

Ugyanakkor a SkyNews arról számolt be, hogy az orosz elnök amellett, hogy lemondta az Azovsztal lerohanását, helyette blokádot rendel el. Putyin azt is kijelentette, hogy Oroszország garantálja a létesítményt elhagyók életét, és hogy tisztelettel bánnak velük.

Ismeretes, az orosz erők többször is megadásra szólították fel a Mariupolt védő ukránokat, még szerdán is, az ottani ukrán erők viszont ezt kezdetben elutasították, és – az orosz hírek szerint mostanáig – tovább harcoltak.

Ukrán kormányfő: Nem adják meg magukat a Mariupolban harcolók

A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást - jelentette ki vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "A város még nem esett el" - mondta...