Rezsi, kata, áfa – rendkívüli parlamenti ülést akart az ellenzék, a Fidesz elkaszálta

Rezsi, kata, áfa – rendkívüli parlamenti ülést akart az ellenzék, a Fidesz elkaszálta

Kövér László házelnök csütörtöki döntésén múlik, éjszakáznak-e majd az ellenzéki honatyák, tekintve, hogy akár a késő esti órákra is kitűzheti a rendkívüli ülés időpontját. A Fidesz viszont már jelezte, nem vesznek rajta részt.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte az ellenzék augusztus 8-ára, hétfőre – erősítette meg az Alfahír birtokába jutott, konkrét javaslatokat részletező dokumentum, amelyet a Házbizottság ellenzéki tagjai terjesztettek be annak érdekében, hogy több fontosnak ítélt ügyben is lépjen az Orbán-kormány. A Fidesz azonban gyorsan elkaszálta a közös kezdeményezést.

Az Országgyűlés döntéselőkészítő testületeként működő Házbizottság ajánlása ideális esetben 13 órai kezdést jelentene, ám az üléskezdés pontos időpontja Kövér László csütörtöki döntésén múlik. Mivel nincs erre vonatkozó szabály,

a házelnök akár az éjszakai órák valamelyikére is kitűzheti az óhajtott rendkívüli ülés időpontját.

Az Országgyűlés Házbizottságának elnöki székében ugyanis az Országgyűlés elnöke ül.

Az ellenzéki elképzelés alapján a napirend előtt felszólalásokat határozathozatalok követnék az általuk meghatározott kérdésekben. Ehhez nyilvánvalóan határozatképességre lesz szükség, de adódhat kérdés, hogy a kormánypárti képviselők megjelennek vagy távol maradnak majd. Holott zömében az elmúlt időszakban rendkívüli közérdeklődést és médiafigyelmet kiváltó témákat terveznek a Ház elé tárni, hogy aztán érdemben foglalkozzon azokkal vagy módosítson rajtuk a kormány. Ilyen például az áfacsökkentés, a rezsiköltségek, vagy épp a katázás kérdésköre.

Időközben azonban a Kocsi Máté vezette képviselőcsoport sajtóosztálya az atv.hu érdeklődésére gyorsan választ adott a kérdésre:

a Fidesz-frakció képviselői nem lesznek ott a rendkívüli parlamenti ülésen.

Mindenesetre a rendkívüli ülésen az alábbi napirendi pontokat kívánták megvitatni:

  • A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény egyes rendelkezéseinek hatályba nem lépéséről, valamint a törvény hatályon kívül helyezéséről (Momentum);
  • A lakóépületek hőszigetelését finanszírozó országos programról (MSZP);
  • A magyar családokat ellehetetlenítő rezsiemelés megszüntetése érdekében szükséges egyes intézkedésekről (DK);
  • A súlyos élelmiszerválság leküzdéséről, az élelmiszerek drágulásának megfékezéséről és a hazai élelmiszerbiztonság megteremtéséről (Párbeszéd);
  • A klímabérlet bevezetéséről (LMP);
  • A magyar családok megélhetésének segítése érdekében egyes termékek és szolgáltatások áfamentességének megteremtéséről (Jobbik).

Az egyes javaslatokat az ellenzéki frakciók tagjai külön-külön nyújtották be még július végén. A fenti napirendi pontok vitájához pedig ideális esetben parlamenti bizottságokat is ki kell jelölniük, amelyek a döntéselőkészítés folyamatában vesznek részt, mielőtt a plénum elé kerülnének a javaslataik.

Kocsisék egyébként a megszokott kommunikációs sémával és indokkal szabotálják a rendkívüli ülés határozatképességét:

„Szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik…”

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belül, tehát augusztus 8-16. közötti időpontra kell az Országgyűlést összehívnia. Határozatképesség híján viszont csupán a felszólalások hangozhatnak majd el.

A napokban már megírtuk, a parlamenti ellenzék hat frakciója sajtótájékoztatón közölte, hogy megítélésük szerint megélhetési válság alakult ki az országban, és emiatt tartják szükségesnek, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljanak majd az ezt enyhítő javaslataikról augusztus 8-án. A most ellehetetlenített kezdeményezésük a képviselők egyötödének az aláírásával kapott zöld utat.

Az ellenzék augusztus elején összehívja a Parlamentet, a kormánypártok az áfáról és a katáról is szavazhatnak

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez augusztus 8-ára hat ellenzéki frakció. A Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik a rendkívüli ülésen a kata-törvény visszavonásáról, a rezsiemelés eltörléséről, az élelmiszerek drágulásának megfékezéséről, áfacsökkentésről, a "klímabérlet" bevezetéséről és a lakóépületek szigetelésére vonatkozó országos program elindításáról tárgyalna...