Az Országos Bírói Tanács nem támogatja Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökének

Az Országos Bírói Tanács nem támogatja Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökének

Nemrégiben megírtuk, hogy Varga Zsolt Andrást, Polt Péter korábbi helyettesét jelölte a Kúria elnökének Áder János államfő.

Varga Zsolt Andrást, Polt Péter korábbi helyettesét jelöli a Kúria elnökének az államfő

Varga Zsolt András bírót jelöli a Kúria elnökének Áder János államfő. Az erről szóló dokumentum hétfőn jelent meg az Országgyűlés honlapján. Varga Zsolt András a jelölést elfogadta. Bírói szolgálati jogviszonya a jelöléskor szünetel, de vállalta, hogy azt elnökké választását megelőzően megszünteti a szüneteltetést. Varga Zsolt András a kinevezése esetén Darák Pétert váltja, aki 2021.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) frissen közzétett határozatában közölte, nem támogatják Varga Zsolt András jelöltnek a Kúria elnökévé történő megválasztását - számolt be róla a 444.hu 

Mint írják,

az OBT a vonatkozó törvények alapján személyesen hallgatta meg a jelöltet, megismerték a szakmai életrajzát, kérdéseket intéztek hozzá, és ezután jutottak arra, hogy nem támogatják Vargát.

Indoklásuk szerint az OBT elismeri Varga tudományos területen szerzett érdemeit, alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatásban szerzett tapasztalatát, valamint személyes kvalitásait és felkészültségét. Az OBT tagjai számára meggyőző és megnyugtató volt, amit Varga a meghallgatáson a jogegység, a bírósági szervezet tekintélye, a folyamatban lévő ügyekben az utóbbi időben tapasztalt nyilvánosan megfogalmazott kritikák közbizalmat romboló hatását illetően elmondott.

„Nem lehet azonban elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott”

– írják a határozatban. 

Az OBT emellett azt is felidézte, hogy

Varga Zsolt András jelöltségét eleve két, közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, ami „nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön.

Fentiekre tekintettel az Országos Bírói Tanács a Kúria elnökének történő megválasztását nem támogatta” – zárják határozatukat.