Örvendezzünk! Szijjártó újabb kínai légijárat indulásával dicsekszik

Örvendezzünk! Szijjártó újabb kínai légijárat indulásával dicsekszik

A külügyér szerint nyártól már repülhetünk is Magyarország és Kína között – és azért remélhetőleg az ázsiai országból visszafelé is...

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be az előszeretettel és sokszor repülőzgető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.

A tárcavezető az MTI-n is megjelent tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésében fontos szerepet játszik a légi közlekedés, ezért üdvözölte, hogy nyártól már Hszian is elérhető lesz Budapestről.

"Tehát hat kínai nagyváros és Budapest között közvetlen légi összeköttetés lesz már nyártól"

- közölte a külügyér.

"Ez azt hiszem, hogy jó hír mindannyiunk számára, ugyanis a kínai-magyar gazdasági és kereskedelmi együttműködés tekintetében a közvetlen légi összeköttetés fontos szerepet játszik"

- vélekedett a fideszes politikus.

A közlés rámutat, a körülbelül 13 milliós lakosságú Hszian Senhszi tartomány székhelye és egyben a legnagyobb városa. Pekingtől mintegy 900 kilométerre délnyugatra fekszik, fontos ipari és pénzügyi központ.

Mint ismert, Szijjártó már pár hete is elbüszkélkedett azzal, hogy a távol-keleti országgal közösen már heti 17 légijárat lesz hamarosan. Erről is beszámolt ismét, vagyis hogy Peking, Sanghaj, Csungking és Ningbó után már Kuangcsou is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, miután nemrég bejelentették, hogy a China Southern Airlines kínai légitársaság júniusban járatot indít Budapest és Kuangcsou között.

A miniszter szavai szerint ezzel már heti tizenhétre fog nőni a járatok száma a két ország között.

"Ez a legtöbb, amit egy közép-európai ország fel tud mutatni"

- fogalmazott a Fidesz prominense.

Kuangcsou mintegy 15 milliós metropolisz, a keleti világ gyáraként aposztrofált Kuantung tartomány fővárosa, ahol olyan vállalatóriásoknak vannak központjai és nagy gyárai, mint a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD, a világ egyik legnagyobb IT-cége, a Huawei, illetve a ZTE, a Sunwoda és az Eve Energy, amelyek Magyarországon is jelen vannak - sorolta dicsekvően Szijjártó Péter.

Az Orbán-kormány minisztere közösségi oldalán ma sem volt rest, posztokkal és videókkal árasztotta el a Facebookot, és az egyik kisvideója végén pedig az egyik kínai épületen kommunista csillagos jelképek is feltűnnek. Beszédes...

(Címlapkép: Szijjártó Péter Pekingben - Facebook)