Szijjártó Péter: Kína és Magyarország közt immár heti 17 légijárat fog közlekedni

Szijjártó Péter: Kína és Magyarország közt immár heti 17 légijárat fog közlekedni

Rosszabbul nap soha ne kezdődjön! - fogalmazott büszkén a külügyér, aki bejelentette, hogy a China Southern Airlines légijáratot indít Budapest és Kuangcsou között.

A China Southern Airlines kínai légitársaság járatot indít Budapest és Kuangcsou között, s így Magyarország és Kína között immár heti tizenhét légijárat fog közlekedni, ami hazánkat abszolút listavezetővé teszi a közép-európai térségben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a világ egyik legnagyobb légitársaságának számító China Southern Airlines bejelentéséről beszámolva tudatta, hogy a megelőző tárgyalásokat követően új járat indul Kuangcsou és Budapest között.

"Az első repülőgép várhatóan június 27-én szállhat majd fel, és heti négy alkalommal lehet majd repülni Kuangcsou és Budapest között"

- árulta el a jellemzően sokat repülő külügyér.

Majd Szijjártó kiemelte, hogy Kuangcsou mintegy 15 millió lakosú metropolisz, a keleti világ gyáraként aposztrofált Kuangtung tartomány fővárosa, ahol olyan vállalatóriásoknak vannak központjai és nagy gyárai, mint a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD, a világ egyik legnagyobb IT-cége, a Huawei, illetve a ZTE, a Sunwoda és az Eve Energy, amelyek Magyarországon is jelen vannak.

"Egy ilyen rendkívüli gazdasági fejlettséggel, 127 millió lakossal rendelkező tartománnyal jön létre most a közvetlen légi kapcsolat. Ebben a tartományban a kínai GDP 10 százaléka jön létre" - mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a gazdaság jövőbeni növekedésének egyik fontos alappillére a hazánk és Kína közötti gazdasági kapcsolatok fejlődése. "Ezért a mostani bejelentés újabb erőforrást, újabb mérföldkövet jelent ebben az együttműködésben" - húzta alá.

"Sőt, van egy másik jelentősége is ezen légijárat indításának, hiszen innentől kezdve Budapest és a nagy kínai városok között heti tizenhét légijárat fog közlekedni, ami Közép-Európában abszolút listavezetővé tesz minket"

- tette hozzá.

A miniszter végül közölte, hogy akárcsak a beruházásokért, az ilyen légijáratokért is éles küzdelem van a régió országai, fővárosai között, így komoly sikernek véli az, hogy a China Southern Airlines választása éppen Budapestre esett.

"Ez a két ország gazdasági együttműködésének ad egy újabb nagy lendületet. Rosszabbul nap soha ne kezdődjön!"

- összegzett Szijjártó Péter.

A hírről friss videójában is beszámolt a Facebookon:

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. MTI/Máthé Zoltán)