Oscar-gyanú? A Saul fiát nevezi Magyarország

Nem meglepő módon a cannes-i nagydíjas, holokauszttémájú film szállhat versenybe a „legjobb idegennyelvű film” díjáért. 

A bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának öt tagja – Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna – mellett Deák Krisztina filmrendező és Máthé Tibor operatőr foglalt helyet. A héttagú bizottság egyhangúan döntött – áll a közleményben.
 
A Saul fia májusi világpremierje alkalmával a 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában elnyerte a Nagydíjat (Grand Prix), a filmkritikusok nemzetközi szövetsége FIPRESCI-díját, a Francois Chalais-díjat, továbbá Zányi Tamás a legjobb hangmérnök Vulcain-díját.
 
Amerika és a világ talán leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. Magyarország azon magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyek 2014. október 1. és 2015. szeptember 30. között jelennek meg a hazai moziforgalmazásban. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 28-án lesz a Los Angeles-i Dolby Színházban.
 
A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével a Filmalap által megbízott párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban, köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.
 
A Saul fiát 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.
 
A Saul fia csütörtöktől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.