Összejöhet az Orbán-Vona csúcs kvóta-ügyben

Már nincs meg a fideszes kétharmad, a kormánynak egyeztetnie kell.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az Orbán Viktor által megálmodott "új egységről" tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, ennek kapcsán kérdeztük, összejöhet-e a személyes egyeztetés Vona Gábor és Orbán Viktor között?

Nemzeti kérdés: Orbán-Vona csúcs lehet kvóta-ügyben!

Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján reagált a miniszterelnök és Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének keddi bejelentéseire. Emlékezetes, az eredménytelen kvótareferendum után az Orbán-kormány módosítaná az alaptörvényt, ám nem a Jobbik által már korábban több alkalommal is benyújtott javaslat szerint, hanem az időt tovább húzva, egy új változatot fogalmazva meg.

A Jobbik elnöke azért szorgalmazza a négyszemközti tárgyalást a kormányfővel, mert a parlamenti logika szerint a jobboldali ellenzék lehet az egyedüli párt, amelyik biztosíthatja a kormánynak a szükséges kétharmadot. Ugyanakkor ehhez kormányzati konstruktivitást vár el a legerősebb ellenzéki párt vezetője.

Dömötör Csaba lapunk érdeklődésére közölte, a miniszterelnök egyeztetni kíván a parlamenti frakcióval rendelkező pártokkal az alaptörvény legújabb módosításáról, egyben kifejezte örömét, hogy a pártok részt kívánnak venni az "együttgondolkodásban".

Mint mondta, a miniszterelnök nevében nem tud nyilatkozni, ugyanakkor szerinte a lehetséges, hogy sor kerül az Orbán-Vona személyes találkozóra, hozzátéve, az egyeztetések keretéről egyelőre pontos információk nincsenek.

"Nemzeti ügy": Inkább lassabban módosítanak Alaptörvényt, csak ne a Jobbik javaslata legyen

Remélhetőleg nem csak a kormánysajtó kérdezhet, így a kormányfőnek keményebb kérdésekre is válaszolnia kellene, így többek között arra, valóban eldugdosták-e előle Rogánék a népszavazásról szóló mérési eredményeket, vagy épp Rogán Antalról, és az urizáló fideszesekről.

A miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője kedden jelentette be, október 10-én nyújtja be a tervezetet a kormány, október 17-én lefolytatják az alaptörvény vitáját, majd november 8-án el is fogadja a módosítást a parlament.