Összeomlás előtt a segélyezési rendszer

Ahogy megjósoltuk, életképtelen a rendszer. Még nagyobb gondok jelentkeznek.

Lapunk is megjósolta korábban ezt a helyzetet, és figyelmeztetett, hogy polgárháborús állapot alakulhat ki, ha a Fidesz által megálmodott szisztémát bevezetik.
 
Ennek ellenére, március 1-jével már élesben működik a rendszer, ugyanakkor már most is rengeteg a probléma, a segélyezési folyamat áprilisban fog igazán bedőlni, hiszen hiszen ekkor realizálja majd egy hatalmas, elkeseredett embertömeg, hogy nem jutott pénzhez.
 
A hvg.hu közölt egy részletes összeállítást arról, hogy milyen problémák jelentkeztek idáig, s hogy mennyire alaptalan volt elképzelni, hogy azt a munkát, amit korábban 4-5 tapasztalt szakember végzett, azt most 1-2 hivatali újonc is képes végrehajtani.
 
A gond forrása a járási hivatalokban keresendő.
 
Az önkormányzatoktól komoly mennyiségű feladatot örököltek át a kormányhivatalok, azonban az átállás során számos szempontot nem vettek figyelembe.
 
Az egyik lényeges kérdés, hogy a támogatás igénylése, illetve az ügyintézés eddig egy személyes folyamat volt, ahol lehetőség volt arra, hogy megvizsgálják a kérelmező indokait, lehetőségeit. Ehhez viszonylag nagyobb apparátusra volt szükség, ettől azonban eltekintett a törvényalkotó. 
 
Az új rendszer azonban már az ügyfélfogadás szintjén kudarcot vallott. Amellett, hogy az önkormányzatok több évtizedes gyakorlata egyszeriben odalett, a hvg.hu által megkérdezett járási tisztviselők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy hivataluk infrastrukturálisan nem alkalmas ügyfelek fogadására. Ahol például korábban az önkormányzat tágas, kifejezetten erre a célra kialakított helyiséget tartott fenn, ott ezt most felváltotta egy ablaktalan, zsúfolt folyosó.
 
A nem megfelelő ügyintézés miatt már most csúsznak bizonyos szolgáltatások, ilyen például az utazási igazolások kiadása is.
 
A hvg.hu cikkéből kiderül: a fentieknek a megkérdezett járási tisztségviselők szerint két lehetséges olvasata van. Az egyik szerint a kialakult helyzet az illetékes vezetők végtelen dilettantizmusának, hozzá nem értésének, illetve naivitásának köszönhető. A másik forgatókönyv szerint határozott cél, sőt mi több, program, hogy a földön fekvőkbe még néhányat belerúgjanak, hogy – függetlenül kortól, végzettségtől, munkavállalási hajlandóságtól – még több ember kedvét vegyék el attól, hogy munkanélküliek merjenek lenni, hogy bármiben az állam segítségét merészeljék kérni.

„Nincs emögött semmilyen sötét szándék, csak tök hülyék!”

Az Alfahír a témában korábban megkereste Hegedűs Lorántnét, a Jobbik Önkormányzati Tagozatának elnökét. Ő akkor úgy fogalmazott: ha a segélyezési rendszer egyik pillanatról a másikra elveszíti a stabilitását, polgárháborús állapotok alakulhatnak ki, hiszen szó szerint ellátás nélkül maradhatnak emberek. Ugyanakkor, hogy az összes felelősséget ezért az önkormányzatok nyakába varrják, ritka cinikus viselkedésre vall, és pofátlanság a kormányzat részéről.
 
Kérdésünkre, hogy lát-e politikai hátsó szándékot a kormány törekvéseiben, amivel az esetleges ellenzéki vezetésű települések működését hátráltatná, akár a már említett Ózd esetében, azt felelte, hogy nincs emögött semmilyen sötét szándék, csak tök hülyék.