Osztogatás helyett fosztogatás Miskolcon

Gyakorlatilag háborús állapotokat eredményezett az az ételosztás, amit ma a miskolci Városháza térre szervezett meg több civil szervezet.

A kiosztott több száz adag tartósélelmiszer-csomagból volt, akinek több, másnak viszont egyórás sorban állás és tízperces közelharc után egy csomag sem jutott - írja az Origo tudósítója.

A helyi tudósítás szerint  a szervezők felkészületlensége és a "csomagokért érkező rászorulók türelmetlensége" egyaránt közrejátszott abban, hogy szinte megrohamozták és kifosztották a standot.

Az egyik szervező, a miskolci cigány önkormányzat elnöke, Váradi Gábor az Origónak elismerte: a káoszban előfordult, hogy valaki 4-5 csomagot is elvitt. A 6-800 szétosztott csomagból mintegy félezret hozó Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa, Király Gábor is arról beszélt: tülekedés, tumultuózus jelenetek voltak, és a végén sokan, mintegy 150-en üres kézzel távoztak.

sdf

Voltak, akik a sorból dobálták ki a csomagokat a rokonoknak, így többet is hazavihettek. Másoknak viszont még egy csomag sem jutott. Többen úgy érezték, veszélyben vannak a nagy tömegben. Volt olyan gyerek, akit a szülei hazaküldtek a nagyszülőkkel, mert attól féltek, hogy agyontapossa a tömeg - írja az Origo.hu.

A portál beszámolója szerint tíz perc alatt elfogyott az összes élelmiszercsomag, fél négyre ki is ürült a tér, de néhányan csalódottan még álldogáltak. Ők azt mesélték, hogy több kisebb gyerektől és terhes nőtől is elvették felnőttek a már megszerzett csomagokat.

Mint ismert, korábban Kriza Ákos fideszes polgármester politikai hangulatkeltésre hivatkozva elutasította, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételt osszon a városban. Ezért aztán a miskolci civilek maguk kezdtek élelmiszergyűjtésbe.

"Nagy a szegénység, még buszjegyre sem telik"

Váradi Gábor az Origo kérdésére azt is megjegyezte a szegénységről: az avasi lakótelepen sok helyütt csak gyertyával tudnak világítani, másoknak pedig a számozott utcákban "nem jutott húsvétkor ünnepi menü, legfeljebb rántott leves", mások pedig azért nem tudtak eljönni, mert például a hírhedt számozott utcákban élők közül sokaknak egy buszjegyre sincs pénzük.

Uzsorásoknak jutott az adomány?

Miskolcon ma a lakosság 65 százaléka él a létminimumon vagy az alatt, lenne tehát kin segíteni, elsősorban munkahelyteremtéssel és bérrendezéssel - mondta az Alfahir.hu érdeklődésére Jakab Péter. A Jobbik miskolci képviselője szerint jól láthatóan az MSZP társzervezeteként megjelenő „civilek” annak adták iskolapéldáját, hogyan kell a valóban rászorulók helyett azokat támogatni, akik az életüket arra rendezték be, hogy élősködjenek Miskolc és az ország szociális ellátórendszerén. Az arcok jól ismertek voltak számunkra: jelentős hányaduk élen jár abban, hogyan kell a gyermekek nevelésére biztosított támogatást élvezeti cikkekre költeni, az ingyen kapott élelmiszercsomagokat pedig uzsorás módjára értékesíteni a cigánytelepeken. Ők nem élelmiszercsomagot, hanem hatósági eljárást érdemelnek gyermekveszélyeztetésért, hiszen kiilleszkedett életmódjukkal, gyermekeik szándékos éheztetésével súlyosan veszélyeztetik egészséges fejlődésüket. Kriza Ákosnak pedig a hazug sikerpropaganda helyett a 65 százalék csökkentésén, az arra valóban érdemesek felkarolásán kéne dolgoznia - mondta lapunknak a segélyosztásra reagálva Jakab.

Valami nagyon nem stimmel itt

Mint ismert a Hegedűs Zsuzsanna féle Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elhíresült "akcióiról" az Alfahir.hu többször is beszámolt korábban. Orbán Viktor főtanácsadója ugyanis előszeretettel adományoz vetőmagot, vagy élő állatot. Utóbbiak túlnyomó részét aztán a "rászorulók" szépen gondosan fel is falták. Persze a valódi felelősök nem a mezőgazdaságot és állattenyésztést hírből sem ismerő segélyezettek, hanem maga az alapítvány és vezetői: mint korábban megírtuk, a beszámolási kötelezettségéről éveken át "megfeledkező" alapítványt gyakorlatilag állami cégek munkavállalóinak "önkéntes" támogatásaiból tartják fent.

De jól emlékezhetünk arra a tragikomikus jelenetsorra, amikor a kerepesi cigánysor lakmározott egy jót a csávázott vetőkrumpliból, amitől bizony napokig a wc-n trónolhattak a helyiek.

A rászorulók támogatásával természetesen semmi baj nincsen, ha az valóban a rászorulóknak megy, s olyan módszerrel, amivel ők is élhetnek. Mert a fenti példáknak így bizony nagyon nincs értelme.

 

 

2015.04.07 Miskolc ételosztás a Városháztéren. NO COMMENT!!!

Posted by Szarvas Valéria on 2015. április 7.