Osztrák alkancellár: biztosítani kell az EU külső határát, de nem helyes minden magyar intézkedés

"Nem támogatjuk Magyarország minden lépését, például ellenezzük a +tűzparancsot+. Azonban a határt biztosítani kell" - mondta Mitterlehner. Az osztrák alkancellár arra utalt, hogy az Országgyűlés hétfőn a rendőrséget és a honvédséget is feljogosította arra, hogy egyebek mellett gumilövedéket használjon a migrációs válsághelyzetben.
   
"Az EU külső határait meg kell védenünk és találnunk kell egy európai irányvonalat arra vonatkozóan, hogyan oldjuk meg a menekültkérdést" - fogalmazott az osztrák néppárti (ÖVP) alkancellár, aki az Európai Néppárt brüsszeli találkozóján beszélt Orbán Viktorral.
   
Reinhold Mitterlehner a találkozó előtt azt mondta, azért akar egyeztetni Orbánnal, hogy "pontosabb, világosabb és frissebb információkat" kapjon a menekültek magyarországi mozgásával kapcsolatban.
   
A nagyobbik osztrák kormányzó párt, a szociáldemokraták frakcióvezetője, Andreas Schieder ezzel párhuzamosan arra szólította fel a Fideszt és az ÖVP-t is soraiban tudó Európai Néppártot, hogy határolódjon el a Magyarország által a menekültválság során mutatott "embertelen" magatartástól. Szerinte "teljesen érthetetlen", hogy a néppárt nem emeli fel a szavát Orbánnal szemben.