Idén sem sikerült biztosítani a szeretteiket ápoló családtagok méltó megélhetését

Idén sem sikerült biztosítani a szeretteiket ápoló családtagok méltó megélhetését

2019-ben sem javított érdemben a magatehetetlen hozzátartozóikat ápolók helyzetén a kormány. Rig Lajos, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa az Alfahírnek arról beszélt, hogy a kormány pont azoknak a munkáját nem ismeri el kellőképp, akiknek a mindennapos 24 órás szolgálat mellett esélyük sincs nemhogy plusz bevételt szerezni, de pihenni sem. Kásler Miklós, a humántárca minisztere meghallgatásán azt ígérte, hogy 2022-re, évi 5%-os emeléssel utoléri a minimálbér összegét az otthonápolás díja. Az érintettek másfajta segítséget is kértek a kormánytól, de válaszra sem méltatták őket. 

"Gyermekekről és betegekről beszélünk, de sohasem beszélünk azokról, akik mögöttük állnak. Az édesanyákról, az édesapákról, a testvérekről, akik a nap 24 órájában segítenek. Emellett nyilván nem lehet munkát vállalni, viszont az a pénz nevetséges összeg, amit az állam otthonápolási díjként biztosít. Nemcsak a mindennapi megélhetéshez, de a jövőkép megalkotásához is kevés."

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa szerint ezért sürgetik azt, hogy az otthonápolási díjat legalább a mindenkori minimálbér szintjére emeljék. Rig Lajos szerint hiába egyértelmű, hogy azonnali segítség kellene a kilátástalan helyzetbe került családtagok számára, a kormány egy év alatt sem tudott megoldást elfogadni az anyagi helyzetük javítására. 

Az Alfahírnek korábban az éberkómás lányát egyedül ápoló Kistaj Éva beszélt arról, hogy havonta legalább háromszázezer forintra lenne szükség ahhoz, hogy tisztességesen, emberhez méltó körülmények között tudjanak élni.

Annyit javult az éberkómás barcsi családanya állapota, hogy rehabilitálni lehetne

Van esély az évek óta éberkómában fekvő Katalin felépülésére az orvosok szerint. Az Alfahírnek édesanyja, Kistaj Éva beszélt arról, hogy lánya egy olyan különleges terápiát kap, amely eddig több, hasonló helyzetben levő emberen segített. Éva hatodik éve gondoskodik éberkómás lányáról. A barcsi nő gyakorlatilag egyedül ápolja Katalint, aki egy agyműtét utáni baktériumfertőzés miatt került magatehetetlen állapotba.

A szerettüket gondozók ráadásul nemcsak napi 8-12 órában vannak készenlétben, ezért civil szervezetek fordultak nyílt levélben a Rétvári Bencéhez, az Emmi miniszterhelyetteséhez. Azt kérték, hogy a szociális ellátórendszer fejlesztésével tegyék lehetővé, hogy az otthonápolóknak is legyen szabadnapjuk.

A TASZ állásfoglalása szerint "rugalmas, a hét minden napján 24 órában, az egész országban elérhető szociális alapellátási rendszert követelnek, jól megfizetett és felkészült személyi segítőkkel. Jelenleg a törvény szerint járó alapellátás – házi segítségnyújtás és támogató szolgálat – el sem jut az érintettekhez, előbbi a célcsoport 5-6 százalékát, utóbbi 12 százalékát éri el, kizárólag hétköznap, munkaidőben."

A nyílt levél előzménye az volt, hogy két hónapja eljuttattak az Emberi Erőforrások Minsiztériumához hasonló ügyben egy több mint 13 ezer ember által aláírt petíciót, de válaszra sem méltatták.