Kittyről azt mondták, hogy élete végéig magzatpózban fog élni, de édesanyja nem mondott le róla

Kittyről azt mondták, hogy élete végéig magzatpózban fog élni, de édesanyja nem mondott le róla

Kitty 2003-ban született súlyos oxigénhiányos állapotban. Édesanyjának méhlepényleválása volt és későn császározták meg. A családnak papírja is van róla, hogy orvosi műhiba történt, ami a lány egész életére kihatással lett.

Kittyről születése után a szakemberek azt mondták, hogy csak egy csecsemőpózban élő ember lesz, akit jobb ha intézetbe adnak, mert még saját magától megfordulni sem lesz képes. Édesanyja azonban nem törődött bele ebbe a helyzetbe és beiratkozott egy gyógypedagógiai asszisztensi képzésre, hogy segíthessen gyermekén.

A lány jelenleg 16 éves, a végtagjai merevek, de a családjával él és nem fekszik magzatpózban. Az iskolán kívül heti két gyógytornás kezelést kap és ha még akár 1-2 hétig ki is maradnak a kezelések, anyja segítségével szinten tudják tartani az állapotát.

A havi tíz kezelés 80 ezer forintos kiadást jelent a család számára. Ami azt jelenti, hogy még a megemelt gyermekek után járó otthonápolási díj is épphogy fedezi a kezeléseket és efölött még bőven akadnak kiadások.

Az édesanya beteg gyermeke mellett csak négy órában tudott dolgozni gyógypedagógiai asszisztensként, amiért 40 ezer forint körüli juttatást kapott, olyan ingyenes állami intézmény azonban nincs, ami felügyeletet biztosítana Kitty számára, hogy mindekét szülője teljes munkaidős állást vállalhasson. A lány egyelőre fejlesztő iskolába jár napi négy órában, de amint elérte a 16 éves kort kérvényt kellett benyújtani, hogy továbbra is az intézményben maradhasson. Néhány év múlva azonban kénytelenek lesznek többet kiadni az ellátásért, miközben a kisebb összegű támogatást fogják kapni felnőtt gyermekük után.

A családot meglátogató Ungár Péternek Kitty édesanyja azt mondta, hogy ha a szülők megkapnák azt a bizonyos forrást amiből megfelelően el tudnák látni szeretteiket, az sokkal célszerűbb lenne, mint hogy az állam elnyomja a hasonló problémával küzdő embereket.

2019.06.07. - Kitty története

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Kitty anyukájának kérései célba érjenek és megvalósuljanak.