Pacemakert kapott Benjamin Netanjahu

Pacemakert kapott Benjamin Netanjahu

Az izraeli kormányfőt megfigyelés alatt tartják egy Tel-Aviv környéki kórház szívosztályán.

Szívritmusszabályzót (pacemaker) kapott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, akit továbbra is megfigyelés alatt tartanak egy Tel-Aviv környéki kórház szívosztályán - közölték vasárnap orvosai.

"A beültetés zökkenőmentesen, komplikációk nélkül zajlott. Nincs életveszélyes állapotban, jól érzi magát, és visszatér a napi rutinjához"

- mondta Roj Bejnart, aki a Sheba Medical Center ritmuszavar-központját vezeti.

Netanjahu egy hete kapott szívmonitort, miután kórházba került, mert szerinte kiszáradt, amikor a Galileai-tónál nyaralt anélkül, hogy megfelelően védekezett volna a hőhullám ellen.

A 73 éves vezetőt szombat este sürgősen behívták, miután "átmeneti ritmuszavart" észleltek nála - mondta Bejnart.

A beültetés előtt egy videón Netanjahu kijelentette: "Remekül érzem magam, de hallgatnom kell az orvosaimra".

Netanjahu irodája vasárnap közölte, hogy várhatóan még a nap folyamán hazaengedik. Közben pedig elhalasztották a kormánykabinet heti ülését.

Az MTI emlékeztet, Netanjahu tavaly október elején, néhány héttel az országos választások megnyerése előtt megbetegedett az őszi zsidó ünnep, a jom kipur (engesztelés napja) idején tartandó böjt idején, és rövid időre kórházba került.

Több százezren demonstrációba kezdtek

Mindeközben több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása, gyengítése ellen szombat este, néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben.

Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra.

Jeruzsálembe szombaton egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nőtt. A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel.

A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta a tízmillió lakosú országban.

(Címlapkép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy kormányülésen Jeruzsálemben 2023. július 2-án. MTI/AP/Reuters pool/Ronen Zvulun)