Azt hittük, hogy a paintball csak egy lövöldözős játék, de valójában versenysport

Interjú.

Mikor kezdtél paintballozni? Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal?

2005-ben kezdtem. Úgy kerültem kapcsolatba vele, hogy előtte airsoft pisztolyokkal lövöldöztünk egy elhagyott épületben. Többre vágytam az ilyen kis hóbortos lövöldözésnél. Azt ekkoriban már tudtam, hogy van paintball, köztudott volt, hogy létezik. Neten rákerestem csapatokra. 16 éves voltam, nyáron dolgoztam és elhatároztam, hogy veszek egy paintball felszerelést, aztán kimentem játszani. Így kezdődött.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen csapatot? Úgy működnek, mint például a futballklubok és a bajnokságok?

Igen, hasonlóan kell elképzelni a focihoz. Vannak lokális bajnokságok, nemzeti bajnokságok és nemzetközi bajnokságok. Van például közép-európai, vagy össz-európai, de van tengerentúli is. Különböző a bajnokságok színvonala.

Jelentkezel egy csapathoz, elkezdesz paintballozni, aztán mehetsz is versenyre? Nálad hogy volt?

A paintball két részre osztható: van a woodsball vonulat és a versenypaintball. Én a woodsballal ismerkedtem meg, elmentünk egy elhagyott épületbe lőni egymást és nagyon tetszett. Ez ősszel volt, viszont télen nem játszottak a srácok. Elkezdtem csapatot keresni, írtam interneten az egyesületeknek, hogy paintballozni szeretnék. Visszaírtak, aztán lementem egy edzésre, 2006-ban már voltam egy-két kisebb versenyen. Ha például hozzánk, a Paintball Akadémiához lejön valaki, akkor fél év alatt, hogy ha komolyan gondolja és odateszi magát, akkor fel tudjuk egy olyan szintre hozni, hogy kezdőknek szánt versenyeken már el tud indulni.

Elkezdted az itthoni bajnokságban, de hogyan kerültél külföldre?

Játszottam Magyarországon, volt egy csapatkapitányunk, aki elment Csehországba játszani és elvitt magával, beajánlott. Az első külföldi csapatom Csehországban volt. A következő évben átszerződtem egy magyar csapathoz, ami akkor egy európai hírű csapat volt, a Budapest Bullets. Ott az utánpótlásban voltam 2009-ben, 2010-ben bekerültem a felnőtt csapatba, a német ligában játszottunk. Később ez a csapat megszűnt, úgyhogy Ausztriába igazoltam, később Svédországba, pár lengyel bajnokságra is elmentem, szóval sok helyen megfordultam.

A nagyobb egyesületek felfedezik a kisebb csapatok tehetségeit és elcsábítják őket?

Általában ez úgy működik, hogy versenyen meglátják, hogy hogyan játszol és ha meggyőző a játékod, akkor odajönnek és megegyeztek. A szlovák csapat, akiknél most játszom, eljött egy magyar ligára és megkérdezték, hogy lenne-e kedvem velük játszani a jövőben. Tettek egy kedvező ajánlatot és mondtam, hogy persze.

Szlovák csapatban játszol, de Budapesten irányítod a Paintball Akadémiát. Időben összefér ez a kettő?

Persze. A szlovákokkal edzőmeccseket játszunk és versenyekre megyünk, de az alapkészség-fejlesztést és a gyakorlást itt is tudom csinálni.

Mikor hoztad létre a Paintball Akadémiát?

2011-ben kértek fel, akkor még volt egy Magyar Paintball Szövetség nevű szervezet, ami sajnos már nem létezik. Felkértek, hogy vezessem az utánpótlás akadémiát, mert akkor már tartottam edzéseket, meg úgynevezett pro schoolokat, ahol megmutatjuk az érdeklődőknek, hogy milyen a paintball. Később különváltam a szövetségtől, mert úgy gondoltam, hogy így sokkal jobban tudom segíteni a hazai paintball élet fejlődését.

Hányan paintballoznak versenyszerűen itthon?

Pontos statisztika nincsen. Tavaly még volt magyar liga, idén sajnos már nincsen, ezért játszunk mi is a horvát ligában. Azt gondolom, hogy Magyarországon nagyjából 20-30 ember az, aki valamilyen szinten aktívan ezzel foglalkozik, de aki tényleg komolyan játszik, az talán 15 fő. Ekkora létszámmal elég nehéz bármit csinálni. Valahol elvesznek az emberek a hobbi paintball és a versenyvilág között. Nyilván, ha a hobbi vagy egyszeri paintballozókat nézzük, akkor az egy nagyságrendekkel nagyobb szám.

Mi lehet a gond?

Nagyon sokat gondolkodunk rajta. Rengeteg olyan hely van, ahova elmehetsz csapatot építeni hobbiból, de a versenysportig már nem jutnak el az emberek, nincs meg a híd, ezt próbáljuk felépíteni. A 2008-as gazdasági válság előtt nagyon sok paintball pálya nyílt, de elsősorban abban a reményben, hogy gyorsan lehet belőle gazdagodni, de ez nem így megy. Párás maszkkal, rossz minőségű festékkel játszatták az embereket, akikben az a kép maradt meg, hogy a paintball az a sport, ahol nem látok semmit csak lövök, de azt sem látom, hogy hova, pedig a valóságban nem ez a paintball. Van páramentes maszk, van jó minőségű festék, de nem lehet senkit kötelezni arra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson. Az elmúlt években szerencsére sokat tisztult a piac, de még mindig probléma az, hogy az adott pályának nem érdeke elküldeni a játékosokat egy-egy csapathoz versenyezni, mivel ezzel ügyfelet vesztenek.

Tudják egyáltalán az emberek, hogy a paintballnak van versenyága is?

Nem igazán, ez is az egyik baj. Cél, hogy elültessük az emberek fejében, hogy ez nem csak arról szól, hogy lövöldözöl az erdőben, hanem ez egy versenysport. Más mint az, amikor beöltöztök katonának és lövöldöztök, persze ez is része a paintball-világnak. Nálunk meghatározott nagyságú terület van, egységes szabályrendszerrel.

Vannak olyan országok, ahol tömegsporttá tudott válni a paintball?

Az Egyesült Államokból indult az egész, így ott nagyobbak a hagyományai ennek. Logikus, ahol többen élnek, komolyabb a bázis. Európában például Németország nagyon jól menedzseli ezt a sportot. Nagyon sokszintű a ligarendszer náluk, ha csak a baráti társaságoddal űzitek rendszeresen a paintballt, akkor is el tudtok indulni valamelyik osztályban, ha győztök, felemelhettek egy kupát, ami komoly élmény. Ott minden régiónak van egy vezetője, aki segít gyakorlatilag mindenben a csapatoknak. Alulról van becsatornázva az egész, játékosként szinte tényleg csak a játékra kell figyelned, ezt nagyjából 10 év alatt építették fel, szigorú szabályokkal. Magyarországon azokból is hiány van, akik, ha csak egy hónapban egyszer, de rendszeresen eljárnak paintballozni. Ráadásul a tömeghez képest nagyon szűk réteg marad, aki versenyezni fog.

Lemásolhatjuk a német példát?

Mindenre van esély, én bízom benne, hogy sikerül adaptálni a magyar viszonyoknak megfelelően. Nagyon fontos, hogy a versenyzésben a szervezők ne az üzletet lássák, mert akkor nem fog menni. Alapvetően szerintem ma Magyarországon nem lehet profitábilis versenyt rendezni. De ez nem feltétlenül probléma, mivel a baráti játékok szervezéséből elegendő pénz áramlik a rendszerbe. Inkább az a kérdés, hogy akik a játszatást végzik érdekeltek-e abban, hogy legyen versenypaintball Magyarországon. Ezért az mindenképp jó út lehet, hogy lokális paintball-központokat hozunk létre a különböző vidéki városokban, de ehhez játékosok és játszatóhelyek kellenek, akik partnerek ebben a folyamatban. Mindenesetre vannak biztató jelek, az általunk szervezett versenyre 9 csapat is nevezett, pedig Magyarországon 2016 év elején volt utoljára verseny.

Milyen játékfajták vannak?

A legelterjedtebb csapatlétszám az öt fő. Van három és hét fős is, sőt, valahol tizenegyen játszanak, de az csak móka. Úgy néz ki egy paintball mérkőzés, hogy van egy 36x45-ös pálya, ezen a pályán két kiindulási pont van. Dudaszóra indul a játék, mindenki lőni kezd, a cél az ellenfél bázisának megérintése. Tíz perc tiszta játékidőig, vagy három pont különbségig tart a mérkőzés. Ha 3-3 az állás és letelt az idő, akkor döntő pont következik. Ha ez sem dönt, akkor egy az egy elleni játék jöhet.

Mennyi lövedéket használhattok egy meccsen?

500 darab lövedék van egy körre. Ez egy tár, és két lősztertartó-henger amit a hátadon cipelsz, ez a limit. Egy csapat vihet tíz darab tartót és öt darab tárat. Itt is vannak posztok, van a kígyós (lapos, hosszú fedezéket játszó játékos), vannak támadók, védekezők. Minden poszthoz más képességekre van szükség. Egy frontjátékosnál például a robbanékonyság fontos, egy back játékosnál inkább a pálya teljes átlátása.

Ha eltalálnak kiesel?

Egyszerűen fogalmazva: minden találat találatnak minősül, akkor is, ha a puskádat találják el. Ha szétdurran a festékgolyó rajtad, akkor kiestél. Ha nem megy szét, akkor játékban maradsz, ezt bírók felügyelik. Bármilyen testrészre lehet lőni, de vannak biztonsági szabályok, ilyen például az, hogy maximalizálva van a torkolattűz sebessége (300 fps – 360 km/h). Erre biztonsági okokból nagyon odafigyelnek.

Vannak nemzeti válogatottak is, vagy csak klubcsapatok?

Vannak, a cél az, hogy legyen magyar válogatott is. Általában az amerikaiak és az oroszok a legjobbak a nemzetek tornáján. Magyar válogatott még soha nem volt, bízom benne, hogy sikerül összehozni előbb-utóbb. Ennek főleg anyagi okai vannak. A játékosoktól komoly ráfordítást igényel ez a sport, ráadásul a magyarországi paintball jelenleg nincs azon a színvonalon, hogy megérje kimenni egy világbajnokságra. Bízom benne, hogy pár év alatt sikerül annyit fejlődnie a hazai paintball életnek, hogy felzárkózzunk a középmezőnyhöz. Vannak azért bíztató jelek.

Egy játékosnak mennyibe kerülnek a felszerelései?

Ha nálunk, a Paintball Akadémiánál kezdesz játszani, nem kell semmit venned, mert mindent adunk. Nem a legújabb puskát kapod, de azért elég jót. Reball lövedéket használunk az edzésen festék helyett, mert ezt újra és újra fel tudjuk használni, tehát költséghatékony. Nálunk egy hónap edzés húszezer forint, ebben benne van minden. A versenyköltségek erre még rájönnek, de igyekszünk minél több szponzort szerezni, hogy ez is olcsóbb legyen. Van mögöttünk festékgyártó, táplálékkiegészítőkkel foglalkozó cég, de a felszerelésekben is kapunk segítséget. A szlovák bajnokságon való szereplés nagyjából nyolcezer forintból jött ki fejenként. Ez extrém alacsony összeg volt, általában 15-25 ezer forint kell egy versenyre/fő.

Mekkora a különbség a belépő és a profi fegyverek között?

Inkább hívjuk markernek, ezek nem fegyverek. Ha mindenből a legújabbat, legmenőbbet veszed, ami nem feltétlenül indokolt, akkor simán ráköltesz 600 ezer forintot a markeredre. Belépőszintű versenymarkert 100 ezer forintból is össze tudsz rakni, ami nem a legjobb lesz, de tudsz vele versenyezni.

A profi játékosok meg tudnak élni ebből a sportból?

Nagyon szűk réteg az, akik csak a játékból képesek megélni. Ha tágabb értelemben vesszük, hogy a paintballból lehet-e élni, az már más kérdés. Például van egy francia profi srác, aki abban a gyárban dolgozik, ami szponzorálja, így a munkaadó érdeke az, hogy ő jól szerepeljen. Több helyen is jellemző az, hogy egy gyártónál dolgozik a versenyző, mert hitelesen el tudja adni a terméket.

A paintballról eddig azt gondoltam, hogy természetes fedezékek között játsszák, de látom nálatok, hogy felfújt akadályok vannak. Ez miért van?

Több oka is van. A paintball születésének története úgy szól, hogy az Egyesült Államokban néhány srác el akarta dönteni, hogy a vidékiek vagy a városiak a menőbbek. Találtak egy vadászmagazinban erre alkalmas eszközöket, vettek védőszemüveget, tizenketten voltak, tizenkettő zászlóval. Az nyert, aki egyedül maradt a játék végére vagy megszerezte az összes zászlót. Végül az a srác győzött, aki gyakorlatilag egyet sem lőtt a játék során, hanem végig lopakodott.

A sportág folyamatos fejlődése során kialakult az a cél, hogy nézőbaráttá tegyék az egészet. Ha viszont bementek egy erdőbe játszani, az nem túl ideális helyszín ilyen szempontból. Ezért elkezdtek épített pályákat tervezni, ezt betették egy arénába, ami nagyon népszerű lett, sokan akartak játszani. Később megfogalmazódott az igény arra, hogy minél többféle pályát lehessen építeni. A felfújt fedezékek nagyon könnyen mozgathatók, áthelyezhetők, szállíthatók.

A következő cél az volt, hogy a paintball bekerüljön a televízióba. Ezért, nagyjából a 2008-as gazdasági válságig, a gyártók sok pénzt öltek a projektbe. Olcsón lehetett csapatszponzorációban felszerelést vásárolni, be is került a sportág a televízióba. Az átlag nézőnek viszont nem feltétlenül érthető, amit a pályán lát. Egy paintballos persze élvezi, de azért nem olyan egyszerű, mint például a labdajátékoknál, ahol alapvetően a labda körül forog minden. Itt viszont van 10 játékos, akik 10 különböző dolgot csinálnak, nagyjából 100 darab lövedék van a levegőben másodpercenként, ezt elég nehéz közvetíteni, aztán jött a válság is, így visszaesett a sport.

Mennyire sérülésveszélyes a paintball?

Egyáltalán nem. 12 év alatt volt egy térdsérülésem, de az is inkább a terheléstől. Ezen kívül volt egy vállsérülésem, mert a felázott talajon megcsúsztam és elestem. A paintball abszolút veszélytelen, ha betartod a szabályokat. Versenyeken ez evidens, szigorúan ellenőrzik is az előírások betartását. Fizikai kontaktus nincs a játékosok között, ha rendben van a felszerelésed, nem eshet bajod. Nagyjából annyira veszélyes, mint a bowling, de azért néhány lila foltod lehet, ha eltalálnak.

 
(fotók: Paintball Akadémia)