Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat a megelőzésben is segíthet (x)

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat a megelőzésben is segíthet (x)

A pajzsmirigy egy piciny szerv a testünkben, mely rendkívül fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. A hormonokat termelő, pillangó formájú mirigy a nyakban található.

Szabályozza szervezetünkban többek között az anyagcsere folyamatokat, energiaszintet és még sok egyéb szerv működését. A pajzsmirigy betegségek nem mindig derülnek ki azonnal. Az Aesthetica Orvosi Központ endokrinológiai szakvizsgálata során a szerv alul- vagy túlműködése miatti betegségek kerülnek megállapításra, és a különböző vizsgálatok segítségével a kezelés is megkezdődhet. Cikkünkben bemutatjuk a pajzsmirigy problémák miatt keletkező betegségek tüneteit, hogy könnyebben felismerhetővé válhasson a kóros állapot.

Mi a pajzsmirigy szerepe?

A pajzsmirigy okozta megbetegedések tünetei szerteágazóak lehetnek, így nehezen felismerhető a kiváltó ok. A szerv által termelt hormonok a sejtek aktivitását szabályozzák, befolyásolva többek között az oxigénfelvételt, energiafelhasználást és a szervezet anyagcseréjének működését.

Bizonyos pajzsmirigy betegségek genetikai hajlamra vezethetőek vissza, sok esetben pedig autoimmun megbetegedés váltja ki, hogy az immunrendszer tévesen idegen sejtnek minősíti a pajzsmirigyet és megtámadja azt. Az alul- és túlműködő szerv okozza a leggyakoribb problémákat a szervezetben. Ha időben nem kezdődik meg kezelésük, súlyos következményei lehetnek.

Milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz?

Az alulműködő szerv esetében, a nem elegendő hormontermelés miatt fáradtság, hideg érzet, hajhullás, depresszió és székrekedés is előfordulhat tünetként. Mivel ezek nem mind együttesen jelentkeznek, így nehéz a betegség diagnosztizálása csak a tünetek alapján. A vérvizsgálat és az ultrahangos vizsgálat segíthet közelebb jutni a probléma gyökeréhez.

A túlműködő pajzsmirigy sem kedvez az egészségünknek. A sok hormon ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az anyagcsere túl aktív legyen. Ennek kapcsán a következő tüneteket észlelhetjük magunkon: gyors szívverés, szívproblémák, fogyás, idegesség, remegés.

Pajzsmirigy ultrahang

Mivel több, különböző betegséget is okozhat a pajzsmirigy hibás működése, így eltérő lehet azok kezelése is. A gyógyszeres terápia, radioaktív jóddal való kezelés vagy súlyosabb esetben műtét segíthet a gyógyulásban.

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a szerv állapotáról, ultrahang vizsgálatot kell végeztetni. A fájdalommentes, káros hatások nélküli és korlátlan számban megismételhető eljárás során a kezelőorvos teljes képet kap a mirigy állapotáról. A vizsgálat során megállapítják a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, a ciszták és göbök jelenlétét és a nyaki nyirokcsomók állapotát.

Mindenképpen érdemes a tünetek észlelésekor felkeresni a szakorvost, hogy még időben elkezdődhessen a kezelés. Ezzel megelőzhetjük a súlyosabb állapotok kialakulását, így óvhatjuk egészségünket.