Pakisztáni tálibok fogságába estek a helikopter utasai

A Pakisztánból indult helikopter a kelet-afganisztáni Logar tartomány forrongó Azra körzetében ért földet és kapott lángra csütörtökön.

Hamidullah Hamid, Azra körzet kormányzója elmondta, hogy a Mi-17-es típusú katonai szállítóhelikopter hét utasát a tálibok fogták el.

"A kormánynak nincs ellenőrzése a terület felett" - tette hozzá.

Egy helyi tálib parancsnok szerint azonban csak hatan voltak a gép fedélzetén, akiket most fogva tartanak. Kari Szaifullah Szaif, a TTP vezetője elmondta: a legénység "biztonságban van" a helyi TTP-parancsnok kezében.

Az utasokat pedig "biztonságos helyre" szállították a TTP fegyveresei, hogy elkerüljék az afgán hadsereg, vagy az afganisztáni tálibok esetleges támadásait.

Szaif elmondta azt is, hogy a pilóták egyike súlyosan megsérült a helikopter kényszerleszállásakor, és állítólag a legénység tagjai között a pakisztáni titkosszolgálat emberei is vannak. Amikor elfogták őket, egy repülőgép vette tűz alá állásaikat, ami során egy tálib életét vesztette és ketten megsebesültek - tette hozzá.

Azím Bajva, a pakisztáni hadsereg szóvivője megerősítette: hatan voltak a gépen, amely Üzbegisztánon keresztül Oroszországba tartott karbantartásra. Szerinte a legénység tagjai között volt egy orosz navigátor is, míg a többiek a pakisztáni hadsereg visszavonult tisztjei, akik polgári repülőgépeken szolgálnak.