Egyelőre nem tudni, lesz-e folytatása a paksi atomerőműben tartott sztrájknak

A szakszervezet igyekszik egységes álláspontra hozni az érintett munkavállalókat.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy bár nem ez az első kiszervezés a paksi atomerőmű történetében, most mégis fontosnak tartották, hogy figyelemfelhívó akciókat szervezzenek, mert

a jelenlegi lépés nem méltányos kompenzációról szól, hanem annál jóval kevesebbről.

Elmondta, hogy az őrszolgálat szempontjából komoly kockázatot jelent, hogy a dolgozók eddig egy jól bevált, kipróbált gyakorlat szerint végezték a munkájukat, most pedig hiába kerülnének az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. száz százalékos tulajdonában lévő Atomix Kft.-hez, ezzel teljesen más feltételek közé kényszerülhetnek.

"Emiatt problémák adódhatnak a szolgáltatás minőségével, hiszen a munkavállalók nem a szokott, jó hangulatú, stabil közegben találják majd magukat."

Lőrincz László elmondta, hogy a kormány részéről semmiféle hivatalos reakciót nem váltott ki sem a demonstráció, sem a kétórás munkabeszüntetés, bár hozzáfűzte:

a kormányzat valószínűleg az atomerőmű vezetésével egyeztet ebben a kérdésben.

Szerinte majd a bértárgyalások során derülhet ki, hogy kötélnek állt-e a kabinet, ám azzal kapcsolatban még csak tippelni sem tudott, hogy ez mikorra várható.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a jövőben lesz-e a múlt szombatihoz hasonló munkabeszüntetés, mert Lőrincz László szerint az érintett munkavállalók véleménye nagyon megoszlik a kérdésben. Elmondta, hogy az őrszemélyzet tagjai között a fiataltól a nyugdíj előtt állóig minden korosztály képviseltei magát, a különböző élethelyzetek miatt pedig a munkavállalók prioritásai is eltérőek. Hangsúlyozta: így egyelőre nem lehet újabb akcióba kezdeni.

Ennek ellenére kiemelte:

a PADOSZ továbbra is arra törekszik, hogy egységessé tegye a munkavállalók álláspontját.

Sztrájkolni és tüntetni is készek a Paksi Atomerőmű dolgozói az őrszolgálat kiszervezése miatt

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) azt szeretné elérni, hogy "a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak". Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZSZ) oldalán megjelent közleményükben az érdekvédők részletesen leírják a kialakult helyzet előzményeit is.