Palesztin menekülttábort szállt meg az Iszlám Állam

A PSZF szerint a harcok pénteken robbantak ki, és az an-Nuszra Front harcosainak egy része átpártolt az IÁ-hoz. Az összecsapásokban az an-Nuszra számos katonája meghalt és három polgári személy is - tette hozzá a szóvivő.

Egyszer így, egyszer úgy

Az IÁ már a tábor mintegy 60 százalékából kiszorította egykori szövetségesét, jelenlegi riválisát, az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Frontot.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil aktivistahálózat arról számolt be, hogy kedden tovább folytak a harcok. Az IÁ a hozzá közel álló Amak hírügynökségen keresztül szintén azt közölte, hogy a jarmúki menekülttábort nagyobb részben ellenőrzésük alá vonták.

Mindenki menekül

A szíriai polgárháború kezdetén Jarmúknak még 160 ezer lakója volt, mára mindössze hatezer polgári lakos maradt a menekülttáborban.

Egy évvel korábban a tábor 70 százalékát még az an-Nuszra ellenőrizte. A PSZF szerint az IÁ azért indította jarmúki offenzíváját, hogy megmutassa követőinek, hogy a terrorszervezet a szíriai Palmürából való kiűzését követően továbbra is erős maradt.