Papírforma Romániában: bent van az RMDSZ, a szocik nyertek

A névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 39,5 százaléka járult urnákhoz.

Romániában két szociológiai intézetet akkreditált a központi választási bizottság, hogy az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján felmérést készítsen.

Az IRES közvélemény-kutató cég exit pollja szerint a PSD 45,9, szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett, míg a jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,8, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 9,2 százalékot ért el. Utóbbi a korrupciónak köszönhető biztonsági mulasztások miatti bukaresti koncert-tűzvész utáni tüntetéseket szervező gárdából alakult új párt.

A Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártot (PMP) az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt, 4,6 százalékon mérték. Basescu volt az, aki múlthéten közölte, hogy Románia a Tiszáig tart.

Ha megversz is, imádlak én - Orbán és Basescu szappanoperája

Talán két éve történt távozása óta nem ment akkorát a médiában Traian Basescu román ex-elnök, mint az "igazi" Tiszáig terjedő Romániáról szóló Facebook-bejegyzésével. Az egykori államfő nem először rohan ki a magyarok ellen, és nem is ez az első pofon amit kioszt a Fidesznek - holott Orbán Viktor korábban kétszer is megmentette a bukástól a soviniszta politikust.

Az adatsor az urnazárás előtt egy órával érvényes becslést mutatja. Az IRES szerint a hibahatár 1,6 százalékos.

A Curs-Avangarde exit polljában a PSD-t 45,5, a PNL-t 21,7, az USR-t 8,5, az RMDSZ-t pedig 6 százalékkal mérték. Ebben a becslésben a PMP is bejut a parlamentbe 6 százalékkal.

A vasárnapi törvényhozási választásokon a névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 39,5 százaléka járult urnákhoz. A legutóbbi, 2012-es parlamenti voksoláson a jogosultak 41,7 százaléka adta le szavazatát. Idén a külföldi román külképviseleteken mintegy százezren szavaztak, csaknem kétszer annyian, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláson.

A PSD simán nyerte ugyan a választást, de kormányt alakítaniuk már minden bizonnyal sokkal nehezebb lesz. Négy évvel ezelőtti eredményükből több mint 10%-ot veszítve valószínűleg képtelenek lesznek megszerezni egyedül a parlamenti többséget. Segítségükre siethet a magát "liberálisnak" valló ALDE, amely elemzők szerint a legkönnyebben vehető rá, hogy a szocialistákkal összeálljon. Örök jolly jokerként persze szóba jöhet az RMDSZ is, mint kormányzati partner, bár ezt a PSD vezetése a választások előtt kizárta.