Jakab vs. Orbán: a sas néha szálljon már le a magasból, hogy lássa, hogyan élnek azok, akiket verébnek néz!

Jakab vs. Orbán: a sas néha szálljon már le a magasból, hogy lássa, hogyan élnek azok, akiket verébnek néz!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn nem hivatkozhatott halaszthatatlan közfeladatra, és elmondta: a magyar fiatalok a kivándorlással "azt teszik, ami a legjobb nekik". 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn nem hivatkozhatott halaszthatatlan közfeladatra, és elmondta: a magyar fiatalok a kivándorlással "azt teszik, ami a legjobb nekik". Tudósítás az azonnali kérdésekről.

 

Kemény vita zajlott le hétfőn az Országgyűlésben Jakab Péter Jobbik-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között. Az ellenzéki párt vezetője szerint a kormányfő legutóbbi évértékelő beszéde olyan volt, mint ha a vagyonnyilatkozatáról beszélt volna,

papíron stimmelt, épp csak a valósághoz nem volt köze.

Jakab Péter szerint Orbán Viktor folyamatosan olyan országról beszél, ahol még soha nem éltek ennyire jól az emberek, mindenki dolgozik, szárnyal a gazdaság, már tényleg csak egy tisztasági festés kell a kórházakban – a valóság azonban az, hogy ez az ország inkább Svájc, mintsem Magyarország, már pedig Orbán ezt az országot vezeti, és ez az ország felmérések szerint az unió második legszegényebbje és legkorruptabbja, ahol tömegek élnek havi százezer forintnál kevesebből, a férfiak már a nyugdíj előtt meghalnak, a fiatalok pedig a gyermekvállalással együtt szegénységet is vállalnak.

Kitért a következő nemzeti konzultációra is: szerinte nem „konzultálgatni” kell, hanem kimenni a nép közé, meghallgatni őket, avagy

„a sas néha szálljon már le a magasból, hogy lássa, hogyan élnek azok, akiket verébnek néz”,

lássa, milyen amikor nincs iskola, háziorvos, rendőr, postás, a busz napi kétszer jár, a fizetés pedig rendkívül kevés.

A miniszterelnök válaszában felrótta Jakabnak, hogy sértegeti őt, de egyúttal azt mondta ezekről nem fog tudomást venni. Védekezésül újra a 2010 előtti kormányokra mutogatott, mert azok szerinte csődbe vitték az országot. Ezt követően Orbán Viktor arra tett gúnyos megjegyzéseket, hogy a Jobbikból Jakab Péter pártelnökké válása óta több kilépés is történt, és szerinte ez olyan, mint ha elolvadna egy jégjegy.

Jakab válaszában azonnal lecsapta Orbán Viktor kritikáját, mint fogalmazott,

a dunaújvárosi jéghegynél erőteljes léket kapott a fideszes Titanic.

Az ellenzéki párt elnöke úgy vélte, az Európai Unió támogatásain keresztül olyan sok pénz érkezett az országba, amiből fel lehetett volna készülni a közelgő újabb gazdasági válságra, de az egészségügyet is olyan szintre lehetett volna emelni, hogy ne jelentsen túl nagy kockázatot például egy koronavírus.

Jakab felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a szegény térségekben ahol még háziorvos sincs, nem sokat fog segíteni az újabb nemzeti konzultáció, ezért ehelyett a borítékban inkább egy olyan tájékoztatót küldjenek ki, amiben segítséget nyújtanak a vírus elleni védekezéshez.

„Ez fontosabb mint a propaganda, az életet menthet”

- mondta.

Orbán Viktor viszontválaszában nem beszélt sem az egészségügy állapotáról, sem a szegénységről, ehelyett azt taglalta, hogy az ellenzéki együttműködés szereplői korábban hogyan bírálták egymást.

Szinte zsidótörvények...

Harangozó Tamás (MSZP) azzal kezdte, hogy hiába panaszkodik Orbán Viktor, ő szokta személyeskedésre használni az azonnali kérdéseket, és az elmúlt 10 évben egyetlen épkézláb kérdést nem adott, csak a kérdező személyét támadja, papírból felolvasott lejárató szövegből. A szocialista politikus szerint Jakab Péter kérdésére sem válaszolt a kormányfő.

Felidézett egy 1989-es Orbán Viktor-interjút, amelyben arról beszélt, hogy egy faluszéli vályogházból indult, majd lett gimnazista.

Olyan világot épített fel, amiben egy faluszéli vályogházból elindul valaki, és miniszterelnök lehet?

- tette fel a kérdést.

Harangozó Tamás szerint "szinte a zsidótörvényeket idézi", az a politika, amit a cigánysággal szemben képvisel a kormány.

Orbán Viktor válaszában azt fejtegette (azontúl, hogy felhozta Gyöngyösi Mártont), hogy a fiatalok esélye kapcsán, hogy 2010 után egy olyan Magyarországon élünk, ahol egy nehéz helyzetből fiatalnak jobbak az esélyei, mint 2010 előtt.

Harangozó Tamás viszontválaszában rögzítette, Jakab Péter felütésével semmi kifogásolni való nincs,

"Önnek semmi fogalma sincs, hogy milyen országot vezet".

Majd arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor korábban szegény szülei ma már milliárdosok. A miniszterelnök ezt azzal zárta le, hogy ha van munka, akkor mindenre van lehetőség, és azt kérte a magyaroktól, hogy használják ki ezt a lehetőséget.

Orbán Viktor: felkészültünk, ha jön a vírus

"Azért sem fogok személyeskedni, mert az Ön személye nem nagyon érdekel"

- Arató Gergely nyitánya így hangzott. Majd arra emlékeztette a miniszterelnököt, hogy nem válaszolt Jakab Péter azon kérdésére, hogy

hogyan fog megbirkózni a magyar egészségügy a koronavírussal?

De szerinte Harangozónak sem arra, hogy miért rekesztik ki a szegény diákokat az oktatási rendszerből. Mit kínál ez az ország a szegény sorsú családoknak a közmunkán és a kivándorláson kívül? - érdeklődött a DK-s politikus. 

Orbán Viktor "rossz hírrel" kezdett: 1990 óta képviselő, azóta kiáll a választópolgárok elé,

"és az a rossz hírem, hogy ezt meg fogom tenni 2022-ben is".

Koronavírus kapcsán rögzítette: ilyen fertőzés még nincs, de nagyon valószínű, hogy lesz. Erre fel kell készülni. De ez szerinte szakmai kérdés. Orbán Viktor közölte: az Operatív Törzs egy hónapja felállt, a szakemberek teszik a dolgukat, a kórházakban is.

"Szerintem képesek leszünk arra, hogy ha ideér a fertőzés, akkor azt kezelni tudjuk"

- szögezte le. 

Arató Gergely viszontválaszában arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy ő nyert már egyéniben mandátumot, míg a fideszes politikus még nem. Mi bízunk az egészségügyi dolgozókban, de a kormányban nem bízunk - közölte a DK-s, utalva a "tönkrement egészségügyre", az orvoshiányra, a nővérhiányra. Orbán Viktor ezeket figyelmen kívül hagyta, és inkább elmúltnyolcévezett.

A kivándorlás a legjobb a fiataloknak

Keresztes László Lóránt (LMP) egyrészt kitért arra, hogy nem biztos, hogy ma a fiataloknak jobb, mint 2010 előtt, hiszen több százezren kivándoroltak, és minden hatodik anyaországi magyar gyermek külföldön születik meg. A frakcióvezető ezután a paksi bővítésről beszélt, arról kérdezve a miniszterelnököt "a döglődő projektről", hogy a többéves csúszás okán vállalja-e az oroszok tragikus lépéséért a felelősséget. Illetve mikor lépnek vissza a projekttől? - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor szerint elismerés jár azoknak a fiataloknak, akik kipróbálják magukat külföldön. 

"Nem tudom miért támadják őket" - fogalmazott. Szerinte

a kivándorlással "azt teszik, ami a legjobb nekik". 

Paks kapcsán megállapította: nem ismerünk olyan szén-dioxidmentes gazdaságot, amely nélkülözi az atomenergiát.

Keresztes László Lóránt szerint egy miniszterelnök nem tekintheti normálisnak, hogy elmennek innen a fiatalok. Felidézte, 10 év alatt 15 ezren hagyták el a Pécset, ők kényszerűségből tették. Az eredeti téma kapcsán megjegyezte, a jelenlegi magyar szabályozás szerint egy magyar település mellé nem lehet szélerőművet építeni, atomtemetőt igen, mikor kérdezi meg, hogy mikor.

Orbán Viktor szerint a 2014-es kampány kulcstémája a kapacitásbővítés volt, és mivel az emberek a Fideszt választották, ezt a választ eldöntetnek tekinti.

Orbán: nem lesz önálló határőrség

Z. Kárpát Dániel megkérdezte Orbán Viktort arról, hogy a kormány hajlandó-e támogatni azt a javaslatot, mely szerint visszaállítanák az önálló határőrséget ahelyett, hogy rendőrök és katonák végeznék a védelmi feladatokat. A Jobbik alelnöke szerint pártja javaslatának megoldása azért lenne célszerű, mert a határőrség speciális igényeknek képes eleget tenni, noha ők is elismerik, hogy a rendőrök és katonák kiváló munkát végeznek.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy nem fogják támogatni az önálló határőrség visszaállítását, mert azok a rendőrök és katonák akik jelenleg ellátják a védelmi feladatokat, nemzetközi szinten is elismerhető szintű munkát végeznek.