PSZ: a megkérdezett pedagógusok visszautasítják a kormány 10 százalékos béremelését

PSZ: a megkérdezett pedagógusok visszautasítják a kormány 10 százalékos béremelését

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérése szerint a megkérdezett pedagógusok kétharmada még akkor is elutasítja a 10 százalékos béremelést a jövő évre, ha 200 ezer forint cafetéria járna hozzá - írják a szervezet honlapján.

Arra a kérdésre, hogy "Megfelelő béremelési ajánlatnak tartja-e a kormány 10 százalékos, alapbéren kívüli juttatásra tett ajánlatát?" a válaszadók 97,7 %-a válaszolt úgy, hogy nem tartja megfelelőnek, míg arra, hogy "Hány százalékos alapbéremelést tekint elégségesnek, amely hosszabb távon is pályán tartaná?" a megkérdezettek 54 százalékos átlagban 54 százalékos alapbéremelést tartanának elfogadhatónak.

Végül arra a kérdésre, hogy "Egyetért-e a kormány azon javaslatával, hogy ha a szakszervezetek elfogadják a 10 százalékos alapbéren kívüli juttatást, akkor jövőre 200 000 forint (ez havi 16.700 forint) SZÉP-kártyára feltöltött juttatást ad a főállású munkavállalóknak, a heti 7 óránál többet, de 22 óránál kevesebbet tanító alkalmazottaknak pedig 100 000 forintnyi készpénzt?" a megkérdezett pedagógusok több mint kétharmada, 65,2 % válaszolt nemmel.

A 2021. november 19. és 29. között zajlott kérdőíves felmérésben 5749 személy vett részt, akiknek többsége pedagógus volt.