Több ezer pedagógus sztrájkolt hétfőn

Több ezer pedagógus sztrájkolt hétfőn

Bár az elmúlt hetekben komoly csörte alakult ki a szakszervetek és a kormány között, ennek ellenére ma sikerült megtartaniuk a figyelmeztető sztrájkjukat. A két nagy pedagógus szakszervezet azért tartja meg kétórás munkabeszüntetését, mert

  • szeretnének valódi béremelést,
  • azt kívánják, hogy a munkaterheket csökkentsék,
  • illetve vonják vissza a kötelező oltásról szóló döntést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a sztrájk törvénytelen. Még az sem zavarja az illetékes minisztériumot, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint jogszerű a sztrájk, még ha csupán elsőfokú döntés született erről.

Hétfőn délelőtt számos iskolában munkabeszüntetés volt. Dacára annak, hogy több helyen is igyekeztek megfélemlíteni a pedagógusokat. 

A Pedagógusok Demokratikus szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) régóta tárgyalásban áll a kormánnyal, de eddig nem sikerült megállapodni a követeléseikkel kapcsolatban. A PDSZ és PSZ tavaly év végén jelentették be, hogy január 31-ére kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek. Megjegyezték, ha a figyelmeztető sztrájknak sem lesz hatása, március 16-án újra sztrájkolni fognak.

Szakszervezetek - A fenyegetések ellenére is rengeteg pedagógus sztrájkolt

Hétfőn reggel több iskolában is elmaradtak az első órák azok után, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás munkabeszüntetéssel sztrájkolt. A szakszervezetek már hónapok óta tárgyaltak a kormánnyal, de egyelőre kevés sikerrel, ezért döntöttek a munkabeszüntetés mellett. Három fontos követelésük van:

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma és a Magyar Orvosi Kamara is szolidarításáról biztosította a pedagógusokat. Ezen felül több iskola is nyilatkozatban állt ki a tanárok mellett. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}